Clubhouse de zoveelste hype die aan alle privacy kanten rammelt

FacepalmSinds een paar weken blijkt Clubhouse de nieuwste onmisbare trend te zijn, waarbij privacy features ontbreken. Tussen alle berichten van opportunisten die Clubhouse workshops aanbieden zitten ook serieuze berichten. Bijvoorbeeld van de privacy toezichthouder voor Hamburg.

Met een goed te lezen persbericht heeft de privacy waakhond van Hamburg, Duitsland, duidelijk gemaakt wat het probleem is met Clubhouse. Men heeft alle begrip voor de nieuwe app, annex platform. Dat consumenten er enthousiast over zijn is eveneens duidelijk.

Adressenboek

Helaas is ook duidelijk dat de privacy van de gebruikers wordt geschonden. Nog vervelender is echter dat de app direct toegang wil hebben tot het adressenboek van elke gebruiker. Van elk gevonden contact wordt een kopie gemaakt en die belandt op een Amerikaanse server.

Daar gaat dus een hele hoop fout. Daarbij kunnen personen die in een adresboek staan geen invloed uitoefenen op het datagraaien door de Clubhouse app.

Sommatie

Met een brief naar de Clubhouse eigenaren wordt door de Duitsers nu om tekst en uitleg gevraagd. Voor iedereen die iets van de Duits recht en de  AVG weet is duidelijk dat hier een hele mooie zaak aan zit te komen. De brief is namelijk een sommatie. 

Het schrijven heeft overigens nog een probleem aan het licht gebracht. De website van Clubhouse vermeldt niet wie de eigenaren zijn. Dat is vanuit de AVG beredeneerd onverstandig. Kijkend naar de TMG (TeleMedien Gesetz) is het een overtreding.

Waarschijnlijk scenario

De seinen staan op rood als het gaat om privacy issues. Dat zal waarschijnlijk leiden tot het Clubhouse app te installeren en/of gebruiken voor bepaalde functies en omgevingen.

Lost dat wat op? Nee, niet echt. Daarom is het goed Clubhouse nu al aan te pakken. Dat kan om te beginnen omdat het deze claim hanteert:

We comply with the EU-US Privacy Shield Framework and the Swiss-US Privacy Shield Framework as set forth by the US Department of Commerce regarding the collection, use, and retention of personal data from the European Union member countries

Privacy Shield is vorig jaar onwettig verklaard door de hoogste Europese rechters. Daarnaast wordt er twee bewaartermijnen gehanteerd met een onderbouwing die rammelt.

We will retain the personal data of prospective Business Contacts for three (3) years. At that point, the prospective Business Contact will have to re-sign up for marketing or re-demonstrate interest in the Platform, as applicable. […] Personal data relating to contractual and other legal documentation, such as with our Customers or vendors, will be retained permanently.

Deze twee passages zijn illustratief voor nog een serieus probleem. De voorwaarden zijn alleen in het Engels beschikbaar.  Elke Duitse rechter zal oordelen dat dit de Duitse consument schaadt. Die is niet in staat te overzien wat de consequenties zijn van het dowloaden en gebruiken van de app.

 

 

Comments are closed.