Chinese ondernemingen niet meer welkom op de Amerikaanse beurs?

china vrcDit blog heeft in 2020 een paar keer gewezen op fraude door Chinese beursgenoteerde ondernemingen. Ook is aangegeven dat de Amerikaanse overheid dit soort misstanden gaat aanpakken. Meldingen over het  al dan niet verbieden van de handel in drie fondsen per deze week zijn daarom geen verrassing.

Banden het Chinese leger

Met ingang van 11 januari zou er geen handel meer mogelijk zijn op de beurs van New York in de aandelen van China Telecom, China Unicom en China Mobile. De drie wisten al sinds november 2020 dat dit ging gebeuren. Washington straft zo de bedrijven voor de vermeend nauwe banden met het Chinese leger. Mede hierdoor zou er sprake zijn van oneerlijke concurrentie.

Voor de drie telco’s zou het verbod vervelend zijn, maar niet dodelijk. De meeste handel in de aandelen vindt elders plaats. Dat vorige week NYSE aangaf het handelsverbod toch niet door te voeren kwam daarom niet als een redding.  Maar wie weet  waren ze eigenlijk wel teleurgesteld. Er is namelijk nog een maatregel in de maak. Wie weet gaan ze daar nog veel meer last van ondervinden.

Ongecontroleerde boekhouding

Wat er dit jaar ook staat te gebeuren in de VS is het bevriezen en staken van bepaalde beursnoteringen. Dat is als bedrijven geen jaarcijfers kunnen overleggen die aan de Amerikaanse wettelijke eisen voldoen. Deze regel is geen oekaze van een president, maar een breed gedragen besluit van de congres en senaat.

Wijs geworden door de ervaringen van de afgelopen jaren wil de politiek het aantal IPOs indammen van bedrijven die omzet en aantal klanten bij elkaar fantaseren. Meerdere Chinese bedrijven hebben zo met opzet de boekhouding vervalst. Op basis van onjuiste cijfers is een IPO in gang gezet. Maanden later klapten de kaartenhuizen in elkaar.

Deze fraude is nog steeds mogelijk omdat het voor Amerikanen onmogelijk is de boekhouding van Chinese bedrijven te controleren. Men moet vertrouwen op Chinese accountants en regels. Daar hebben de politiek en   de beurzen in de VS geen zin meer in. Te vaak is sprake van het afvinken van een ongecontroleerde boekhouding.

Bijzondere horde 

Ieder niet-Amerikaans bedrijf met een beursnotering moet kunnen aantonen de afgelopen drie jaar de jaarstukken te hebben laten toetsen naar Amerikaanse regels. Voor Europese bedrijven is dat geen bijzondere horde. Het raakt vooral de bedrijven in China.

De drie Chinese telco’s hebben van deze horde geen last meer. Zij hoeven de beurs in New York geen inzicht meer in de cijfers te geven. Daarmee blijft ook buiten beeld welke invloed de partij en het leger op de ondernemingen hebben. Uit normale jaarstukken valt zoiets op door  de beschrijving van  geldstromen, benoemingen en dergelijke.

Dat er wordt gedreigd met sancties zal weinig indruk maken. Beurs en politiek hebben helaas genoeg redenen de beursambities van Chinese ondernemingen te wantrouwen.

 

(Dat NYSE inmiddels drie keer het besluit heeft uitegesteld, ingetrokken en weer geactiveerd is bekend. Het gaat om de andere regelgeving)

Share: