Chinese beursfondsen en de Amerikaanse beurzen – wat speelt daar nou?

Hier is de laatste maanden een paar keer geschreven over problemen met Chinese bedrijven met noteringen aan Amerikaanse beurzen. IPO die mislukken, bedrijven die de boel bij elkaar liegen zijn opgevallen. Dat geldt ook voor het ingrijpen op de Chinese thuismarkt. Er gebeurt heel veel. Is dat toeval, wat is de samenhang?

Eerst leek het probleem met de Chinese bedrijven en aandelen makkelijk te benoemen. Een redelijk aantal heeft in de opmaat naar de notering aan een van de Amerikaanse beurzen de cijfers gemanipuleerd. Bewust liegen naar de banken die de notering mogelijk moeten maken, de aandeelhouders en natuurlijk de beurs is vorig jaar in drie gevallen aangetoond en naar buiten gekomen. De beerput kan echter nog groter en dieper zijn.

Eind vorig jaar en recent bleken Chinese bedrijven en de Amerikaanse instanties daar niet door te zijn geschrokken. Tientallen bedrijven moesten en zouden zo snel mogelijk een notering krijgen. Waar de pers met geen woord over repte was waar die haast en druk vandaan kwam.

Nog steeds is niet de onderste steen boven. De forse ingreep die Beijing heeft gedaan bij Didi heeft echter wel nieuwe inzichten gegeven. Langzaam maar zeker komen de stukjes op hun plaats en er is inderdaad sprake van samenhang.

Verschil New York – Hong Kong

Chinese bedrijven willen naar New York, omdat ze daar een notering kunnen krijgen op basis van beperkte controle van de boeken. Ook hoeft er niet eerder een winst te zijn gerealiseerd, of in zicht te zijn. Dat zijn wel de eisen die de beurs van Hong Kong stelt.

Door naar New York te gaan kunnen de Chinezen ook de nationale regels die als doel hebben het belang van buitenlanders in Chinese bedrijven gering te houden. Wat er in New York wordt genoteerd is daarom ook altijd formeel een ander bedrijf.

Inkomsten banken

De banken staat te trappelen omdat ze flink verdienen aan een beursgang. Die inkomsten zijn belangrijk omdat van renteverschillen leven niet meer werkt. De risico’s die daarmee genomen worden zijn groot, maar vooralsnog is er geen enkele Amerikaanse bank aangeklaagd wegens het bedrog bij de IPO’s van Chinese bedrijven.

Handelsoorlog

De regering in Beijing heeft reden om deze situatie te willen aanpakken. Ten eerste reden is ingegeven door de handelsoorlog. Door Chinese bedrijven te “ontmoedigen” naar New York te gaan gaan honderden miljoenen Dollars aan inkomsten verloren. Dat geldt kan wel terecht komen bij banken die gelieerd zijn aan de beurzen van Shanghai en Hong Kong.

Buitenlandse aandeelhouders

Tweede reden is dat de meeste IPO’s te linken zijn aan tech bedrijven. Beijing vindt het geen goed idee dat via buitenlandse aandeelhouders Chinese kennis naar het Westen kan wegsijpelen (oh ironie).

China wil autarkie

En als derde reden kan nog worden genoemd het streven naar status, aanzien en autarkie. China wil als een wereldmacht worden aangezien. Dan is het onverteerbaar dat de “start-up scene” naar het buitenland moet uitwijken om aan geld te komen. Afhankelijkheid van Amerika is ook voor “volwassen” Chinese bedrijven niet te verenigen met die uitgangspunten. Daarom houden de Amerikaanse beurzen en banken er rekening mee dat veel van de Chinese noteringen uiteindelijk lege hulzen worden.

Share: