Catalaanse Hightech in beeld

dag2-9525_40prcSpreek over design en snel zullen Italië en Zweden worden genoemd als landen die daar goed in zijn. En terecht, als het gaat om gebruiksvoorwerpen klein en groot komt er uit de ontwerpstudio’s aldaar echt heel veel moois. Maar smaken verschillen. Ik ben persoonlijk van mening dat ook op het Iberische schiereiland het nodige wordt ontworpen dat positief opvalt. Meubilair en keukenmachines zijn dan de zaken waar ik direct aan denk, omdat ik me er zelf mee heb omringd.

Iets anders is het ontwerpen van user interfaces. Daar ben ik niet heel erg mee vertrouwd, al weet ik wel dat sommige programma’s mij minder bevallen omdat de bediening mij onlogisch of de algehele indruk te druk overkomt . Dat zijn dan vaak programma’s uit het verre oosten. Of software uit Spanje of Italië even zo aansprekend is als meubels? Ik zou het niet weten.

Wat ik door mijn uitstapje naar de hoofdstad van Catalonië wel weet is dat ze daar dol zijn op hightech. Ik heb me verbaasd over wat ik daar in het straatbeeld zag, van de Bitcoin pinautomaten, via stroomdozen voor mobiele devices in de metro tot deze prachtige betaalautomaat bij de ingang van het Gaudi Güell park. Betalen met cash en pin is zeg maar het vertrouwde onderdeel. Dan is er nog de optie contactloos te betalen door te swipen en dat is al moderner. En links onder in beeld: betalen met de vingerafdruk. Hoe hightech wil je het hebben dacht ik bij het zien van die automaat en wierp me erop om direct alles uit te proberen.

Helaas, de kassier sommeerde me gewoon bij hem een kaartje aan het loket af te rekenen: de hightech was namelijk defect. Weer eens – daaruit maakte ik op dat er wel vaker een probleem mee was. Dat zal vast niet komen omdat iedereen die machine fotografeert. Ik vermoed dat er wel meer bezoekers zijn (helemaal rond de VMworld dagen) die door het grote aantal tests de boel laten crashen.

Share: