Amazon begrijpt dat het fraude van meerdere miljarden euro’s niet mag faciliteren. Het kan echter ook niet zomaar alle Aziatische handelaren van het platform gooien, want dan houdt Amazon op te bestaan. Complicerende factor: naar het schijnt staat op belasting fraude in China zelf de doodstraf, dus de hulp van de Chinese autoriteiten inroepen ligt voor zowel Amazon als de douane diensten in de EU wat lastig. Desalniettemin lijkt er een oplossing in zicht: de Britse overheid heeft Amazon verplicht zicht te houden op de handel en verrekent misstanden ook de multinational. Dat zou Duitsland, een waanzinnig belangrijke markt en logistiek centrum voor Amazon, ook overwegen.
Dat was de stand van zaken rond de jaarwisseling. Er is daarna niet meer over gepubliceerd. Andere thema’s, zoals Brexit, vergen veel meer de aandacht van de pers. Het vooruitzicht dat het VK uit de EU stapt noopt immers heel wat bedrijven tot het aanpassen van de businessplannen en strategie.
Brexit en Fraude
Brexit en fraude lijken nu echter een link te hebben die weinigen voorheen voor mogelijk hielden. In maart van dit jaar is naar buiten gekomen dat de EU anti-fraude dienst OLAF de Britten pittige verwijten maakt. De Britse douane zou al jaren laks optreden tegen Chinese textiel en schoenenhandelaren. Die verschepen massaal de goederen naar het VK, klaren daar in op basis van onrealistisch lage productiekosten en vandaar gaat de business verder de EU in. De Britten hebben verzaakt voor minimaal 3,2 miljard Euro aan belasting te heffen, ondanks het feit dat ze er meerdere malen op gewezen zijn.
Wat is geconstateerd – er daar loopt op dit moment ook een zaak over, want Brussel claimt 2 miljard Euro gederfde inkomsten bij London – is dat de Britse Douane namens de overheid willens en wetens handelsregels heeft overtreden, Chinese handelaren een illegale voorkeursbehandeling heeft gegeven en indirect de EU markt heeft verziekt door de tsunami van onvoorstelbaar veel goedkope textiel en schoenen.
Deze nog lopende affaire speelt een weinig genoemde rol bij de Brexit onderhandelingen. Het team in Brussel weet dat London nog een extra rekening te betalen heeft. London weet dat alle “voorstellen” die het doet over handelsovereenkomsten worden aangehoord door mensen die ook weten hoe weinig betrouwbaar, onafhankelijk, integer et cetera de Britse douane is.