Britten schrikken van nieuwe btw regels EU

Afgelopen donderdag schreef de Financial Times over de nieuwe EU btw regels en dat de Britten daar ook mee te maken krijgen. De auteurs stelden dat de Britse economie hierdoor met nog eens GBP 180 miljoen aan kosten voor de kiezen krijgt. De teneur was  dat de EU de Britten de duimschroeven aandraaien en menig bedrijf om zeep helpt.

Als het gaat om feitelijk juiste berichtgeving slaat de FT met dit artikel weer eens de plank goed mis. Er zijn redacteuren die weten hoe de EU werkt. Deze auteur had of de kennis niet of vond het beter een gedeeltelijk onjuist bericht te publiceren.

Impact regels bekend

Wat klopt aan de berichtgeving is de begindatum van de nieuwe heffing en het feit dat er bijkomende kosten zijn. Dat impact mag de Britten ook bekend zijn. Sinds 1 januari zijn de export en import namelijk al veranderd. Het land is geen deel meer van de EU. Leveringen worden vaker aan controles onderworpen. De bijkomende kosten zijn een koude douche voor verzenders en afnemers. Dat de export van het VK naar de EU is gekelderd komt mede hierdoor. Met name de kleinere bestellingen zijn “overnight” onbetaalbaar duur geworden. Als er al besteld wordt en levering mogelijk is.

De nieuwe EU regels voor btw heffingen op zendingen van buiten de Unie zijn hier al eerder aangestipt. De Britten vallen buiten de EU, dus voor alle zendingen vanaf het eiland komt de vrijstellingsgrens van 22 Euro te vervallen. Dat leidt volgens het FT tot de 180 miljoen extra kosten voor het Britse bedrijfsleven.

Nooit op de achtergronden gewezen

Vreemd genoeg heeft datzelfde FT de lezers nooit gewezen op het proces in Brussel dat tot deze regel heeft geleid. Evenmin is er veel aandacht besteed aan de omvangrijke btw fraude die Aziatische handelaren dankzij de Britse douane konden plegen. Het zijn niet alleen die uitwassen die met de nieuwe regels bestreden gaan worden. Het raakt ook de kleinere Britse ondernemer die wat aan e-commerce doet met de EU. Voor die groep is de lol er wel vanaf. Eerst de klap van januari en een half jaar later weer een nieuwe procedure en het wegvallen van de vrijstellingen voor de klanten.

Meeste pijn bij de Britten

De verwachting is dan ook dat nog meer Britten zullen stoppen met het leveren van goederen aan de EU. Dat is schrikken voor de EU burgers die geconfronteerd worden met minder keuze.

De meeste pijn zit echter bij de Britten. Die zien de muren die de EU optrekt steeds hoger worden. Als ze daar van schrikken of van mening zijn dat het oneerlijk is: het is een voorspelbare consequentie van Brexit en niets meer dan dat.