Britse export naar de EU £20 miljard lager

In de afgelopen 20 maanden hebben Britse ondernemingen de export naar de EU sterk zien afnemen. De laatste cijfers wijzen op een krimp van £20 miljard. Omdat de export naar de rest van de wereld ook afnam is de exportcrisis nog groter en complexer.

Verwarrend

De cijfers over de waarde en omvang van de handelsstromen tussen het VK en de EU zijn verwarrend. De periode waarover wordt gerapporteerd is in dit geval 20 maanden. Dat is een eenheid die de EU instanties niet hanteren. Het is daarom niet mogelijk op dit moment de juistheid van de Britse cijfers te toetsen.

Het Britse statistiekbureau communiceert ook over de laatste 12 maanden, maar vergelijkt dat met de 2018. Formeel heet het 2018 het laatste jaar zonder Brexit en Covid-19 impact was. De export naar de EU is volgens die twee periodes met 12 procent afgenomen. De waarde van de import lag 17 procent lager.

Lat hoger

Per dit jaar zijn de regels voor het goederenvervoer tussen het VK en de EU verder aangescherpt. Halverwege dit jaar wordt de lat nog hoger gelegd. Het kan niet anders of dit remt import en export verder af.

De verwachting van de Brexit voorstanders dat de EU zou lijden als deze regels zouden worden ingevoerd is niet uitgekomen. Sterker nog, de meest landen in de EU hebben het afgelopen jaar het verlies van de Britse markt volledig gecompenseerd. Zo is de waarde van de Spaanse export niet alleen op peil gebleven, maar zelfs gegroeid. De min van de handel naar het VK is door handel elders in de EU goed gemaakt.

Handelstekort

Het handelstekort van de Britten met de EU was vorig jaar £15 miljard. Een toename met 20 procent ten opzichte van 2020. De export van de Britten naar de EU is over de volle breedte gereduceerd. Twee sectoren die daarbij bijzonder opvallen: diensten en landbouw. Bankiers en adviseurs kunnen vanuit London minder omzet in de EU boeken. Dat viel te verwachten en daar heeft men ook op geparticipeerd. Dat de landbouw export zo’n klap zou krijgen was ook verwacht en daar is echt geen oplossing voor in zicht (link).