Britse breedband achterlijkheid

Dat vinden ze echt niet leuk op de Britse eilanden. De meest recente publicatie van de EC over breedband (NGN) in de EU laat zien dat, ondanks al ambities en geldstromen, Londen zwaar achterloopt op de uitrol van FttH. Tijd voor popcorn en nootjes, laat de strijd beginnen!

De EU cijfers (andermaal: het draait hier vooral om FttH en gelijkwaardige snelheden) zijn van Q4-2013, dat is iets om rekening mee te houden. Maar zelfs dan is het verschil tussen VK en EU staten op dat moment opvallend. Kijken we naar ”elke vorm van breedband” dan was volgens deze dataset in 98,4% van het VK (EU28 96,3%, NL 100%) breedband met >2Mbps leverbaar. Dat is niet slecht. De volgende stappen in snelheid zijn dat wel. 30Mbps en hoger (VDSL2+, FttH en Coax) is in 79,9% van het VK leverbaar, EU28 56,9% en Nederland 99,0%. Snelheden >100Mbps, EU28 44,8%, VK 47,7% en Nederland 97,6%.

Conclusie: het VK loopt zwaar achter op Nederland als het gaat om echt breedband. De verklaring die hiervoor wordt gegeven is dat de definitie die Londen hanteert voor SuperFastBroadband alles >24Mbps is. Dat daarmee het aanbod van BT kunstmatig wordt beschermd is duidelijk. Op Europese schaal is er echter geen voordeel. De EU brede definitie zorgt er zelfs voor dat het VK buiten de top10 van NGN breedband lidstaten valt.

Londen grijpt daarom terug op makkelijk te weerleggen overheidspropaganda communicatie. Toezichthouder Ofcom heeft een update (PDF) uitgebracht van de eigen European Broadband Scorecard. Daarin wordt het VK vergeleken met Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje (de EU5). Die manipulatie van data en bereik lijkt te lonen: volgens die vergelijking is het VK namelijk in bijna elk opzicht nummer 1.

De combinatie van Ofcom en politiek Londen in mijn optiek daarmee ook nummer 1 binnen de gehele EU als het gaat om achterlijkheid. Geloven ze daar nu echt dat dergelijk broddelwerk iets oplevert?