Britse artiesten lopen tegen EU visumplicht aan – en niet alleen zij

Brexit-Artist-VisaAfgelopen week is door Britse artiesten gewezen op de EU visumplicht. Ze zijn er achter gekomen dat enorm lastig is geworden nog optredens in de EU te hebben. Via een persoffensief willen ze dat de regering in Londen iets gaat doen. Daarbij is dit niet de enige beroepsgroep die door Brexit is geraakt.

Van LSO naar omroep orkest

De ophef in 2021 over de visumplicht voor Britten startte toen 11 januari bekend werd dat de dirigent Sir Simon Rattle de Duitse nationaliteit heeft aangevraagd. Op dat moment waren de privé redenen waar hij naar verwees afdoende. Men kon immers weten dat zijn echtgenote in Berlijn woont, net als de gezamenlijke kinderen.

Een week later bleek echter meer aan de hand. Rattle gaat verhuizen. Hij ziet af van een verder contract bij de London Symphony Orchester. Het orkest van de Beierse omroepen zal dit voorjaar Rattle als dirigent krijgen. Voor de Engelsen is dat een klap. Dat de LSO niet kan opboksen tegen een het orkest van een voor hun regionale omroep begrijpen ze echt niet. De kwaliteit van het “Symphonieorchester und Chor des Bayerischen Rundfunks” is overigens zeer hoog, maar dat weet men aan de overkant van het Kanaal niet.

90 dagen regeling

Wat ze daar nu wel weten is dat Rattle Brexit wel terdege ook een reden was voor de overstap. Voor hem is werken en vooral het op tournee gaan met een orkest door Europa onmogelijk zolang hij uitsluitend een Brits paspoort heeft. Als niet EU / Schengen burger mag hij maar 90 dagen aaneen in de EU verblijven. Per land gelden verschillende regelingen voor de afdracht van belastingen.

Open brief Britse artiesten

De belastingregels zijn de belangrijkste reden waarom tientallen Britse artiesten afgelopen week met een open brief de regering hebben opgeroepen iets aan de Brexit overeenkomst met de EU te doen. Touren door de EU vereist nu veel meer administratieve handelingen voor de directe belastingen. Carnets (zie deze eerdere artikelen) maken zakelijk reizen duurder. Bands of orkesten die gebruik maken van eigen transportbedrijven moeten dat nu aan Europese bedrijven over laten. Britse transporteurs mogen namelijk (op een klein contingent na) geen vracht meer binnen de EU ophalen en bezorgen. Het maakt daarbij niet uit of het gaan om een pallet aardappelen of muziekinstrumenten.

Verzekeringen

Zowel de artiesten als iedereen die op locatie achter de schermen nodig is heeft ook een uitdaging met de verzekeringen. Kortom neer de EU gaan is sinds 1 januari 2021 (stel dat er nu geen reisverboden zouden gelden) voor artiesten veel complexer geworden en in een aantal gevallen gewoon niet meer mogelijk. Vooral het op tournee gaan is een probleem.

Onoplosbaar Brexit probleem

Het probleem is daarbij onoplosbaar. Londen claimt een versoepelde visumplicht te hebben voorgesteld tijdens de Brexit onderhandelingen, maar dat was nooit een serieuze optie. De EU wil geen uitzondering voor een land op de regeling hebben. De vrees is dat Londen daarna met andere beroepsgroepen komt of dat andere landen op de deur kloppen.

Andere beroepsgroepen

De ophef over het uitblijven van een soepele visumplicht voor Britse artiesten is groot. Het is echter nog steeds gefabriceerde ophef. Deze sector weet de weg naar de pers, dat is wel duidelijk. Bijna niemand op het eiland heeft echter in de gaten dat dit voor veel meer mensen opgaat. Circusartiesten en beurs exposanten hebben precies de zelfde problemen. Een groep die het ook raakt en die de pers niet haalt zijn security experts en hackers die tot voor Brexit en Covid-19 kris kras door Europa reisden. De EU visumplicht, carnets, verzekeringen, belastingen maakt het voor hen extreem lastig op geheel legale wijze hier nog te zijn.