Brexit ontwrichting bevoorrading neemt toe – Londen verklaart onderwerp taboe

brexit empty shelvesDe laatste twee weken is, ondanks de aandacht voor voetbal, duidelijk dat de bevoorrading van Britse winkels sinds Brexit echt een probleem is. De regering in Londen heeft geen oplossing. Het heeft wel het woord chaos taboe verklaart. Ondertussen staan alle seinen op oranje of zelfs rood. Retailers wachten steeds langer op voorraden en voor verse goederen is dat inmiddels een probleem.

Brexit en logistiek

Al vanaf de eerste dag is over Brexit  geschreven dat de logistieke problemen ongekend gingen worden. De Britse politici, pers en daarmee de consument hebben die waarschuwingen volledig in de wind geslagen. Alles zou wel goed komen met de import en export.

Eind 2020 kregen men een voorproefje waaruit dat ongelijk bleek. De eerste pogingen tot betere controles op de goederenstromen aan de grens van het eiland en de EU leidde tot enorme vertragingen. Londen reageerde onder andere door de camera’s langs de snelwegen in Kent uit te schakelen. Het publiek kon zo niet live de lengte van de files zien. Berichten over mens onterende wachttijden en het schofferen van chauffeurs werden op alle toonaarden ontkent.

De impact van de perikelen is groter dan men verwachtte. Londen en veel bedrijven hadden goede hoop dat het internationale transport na een gure winter wel weer zou stabiliseren. Daarbij is de focus alleen gelegd op het grensoverschrijdend verkeer.

EU rijders zijn vertrokken

Daarmee is de fout gemaakt waarvoor de Britse transportsector al voor heeft gewaarschuwd. Een enorm aantal rijders met EU paspoorten heeft, helemaal na de schofferingen eind 2020, het eiland verlaten. Deels omdat ze de aanvallen zat zijn, deels ook omdat ze niet in aanmerking komen voor een “verblijfsvergunning”. Nu het VK buiten de EU valt kan het inkomenseisen stellen aan migranten. Dat doet het volop. Het eiland wil alleen migranten met goed betaalde banen. Chauffeurs komen nooit aan het vereiste inkomen. En buitenlandse chauffeurs die als “ZZPer” opereren zijn helemaal niet meer welkom. Het gevolg is dat er voor binnenlands goederentransport 75.000 vacatures openstaan. Een enorm aantal dat vooral komt omdat 1 op de 3 EU chauffeurs het land heeft verlaten.

Covid-19 ontregelde

Winkelketens waren door Covid-19 al aardig ontregeld waar het om voorraadbeheer gaat. Nu komt daar dus nog eens bij dat elke poging de draad op te pakken vertraagt wordt door de ongekend lange bezorgtijden. Dat raakt niet alleen de modewinkel in de winkelstraat. Het geldt vooral voor de dagelijkse vrachten naar de supermarkten. Daar is just-in-time niet meer te realiseren. Dat verklaart dan ook waarom er weer berichten en foto’s verschijnen van lege winkelschappen.

Taboe verklaren

Londen weigert de chaos te erkennen. Het verbiedt de vervoerders en klanten dat woord te gebruiken in de communicatie naar de ministers. Taboe verklaren lost het probleem niet op, het maakt het alleen nog maar groter. Oproepen van de retailers om het leger in te zetten zijn vooral dom. Er zijn nooit genoeg soldaten om de trucks te besturen. Rijden met een +20 tonner door de bebouwde kom en achteruit inparkeren is iets anders dan over een oefenterrein blazen met een 4×4. Het mogelijk schrappen van het rijtijdenbesluit is ook erg dom

De ontwrichting door Brexit is gewoon weer iets zichtbaarder geworden.