Brexit is beter voor de EU arbeidsmarkt en tegen criminaliteit

De staat van de Brexit proces: een deel van het kabinet in Londen wil concessies van Brussel terwijl onwaarschijnlijk is dat het Britse parlement er mee zal instemmen. Ondergesneeuwd in alle berichten hierover waren twee meldingen die serieus impact op de arbeidsmarkt en criminaliteit zullen hebben.

Tegen de instroom van personen

Wat moet leiden tot Brexit is formeel ooit door de Britten begonnen omdat een deel van de politiek, pers en het publiek vindt dat er te veel buitenlanders zijn op het eiland. De onverholen xenofobische uitspraken die daarover werden en worden gedaan zijn stuitend en in beschaafde landen zelfs strafbaar. Het idee dat alleen Brexit de instroom van buitenlanders zal tegengaan is daarbij onjuist. Opvolgende Britse regeringen hebben immers geweigerd de ruimte die Brussel laat om de instroom te controleren te benutten. Het gevolg daarvan is dat niemand weet hoeveel personen met een andere nationaliteit dan de Britse op het eiland verblijven.

Een streep trekken door een van de vier vrijheden van de EU, namelijk het vrij verkeer van personen, zal hoe dan ook door de Britten gerealiseerd gaan worden. Slechts zo denkt men de instroom te kunnen indammen, wat dan weer goed zou moeten zijn voor de huizen- en arbeidsmarkt. Dat dit onherroepelijk zal leiden tot reacties van de EU spreekt ook voor zich.

Doodsteek gezondheidszorg en horeca

Wat dat betreft zijn de twee berichten die eind vorige week verschenen een teken aan de wand. De Britse pers heeft vernomen dat Londen serieus van plan is na de Brexit datum van nieuwkomers uit de EU te eisen dat die minimaal £30.000 verdienen. De ophef daarover is terecht groot. De Britse gezondheidszorg en horeca zullen direct omvallen, omdat de lonen daar veel lager zijn. Het heeft er achter alles van weg dat Londen de EU wil straffen voor het niet willen openbreken van de deal. Een deal waarvan Londen niet weet hoe er een parlementaire meerderheid voor verkregen kan worden.

In de eigen voet schieten

Het Britse wraakplan is echter een typisch voorbeeld van zichzelf in de voet schieten. De economie zal ongenadig hard geraakt worden en de concurrentie met andere EU landen alleen maar vergroten. Het idee dat de Britse eilanden op slot gaan zal een deel van de EU arbeidsmigranten doen besluiten op het continent te blijven. Werkgevers in Duitsland, Nederland en elders zullen daar alleen maar blij mee zijn.

ETIAS

Een ander voorbeeld van de Britse domheid is ETIAS. Nu het de EU verlaat zijn moeten alle Britten die de EU bezoeken in het bezit zijn van een visum. Daarmee is een maximaal verblijf binnen de EU van 90 aaneengesloten dagen geregeld. De Britse pers zit de Brusselse aankondiging hierover van afgelopen week als wraak. Dat is onjuist. ETIAS werd al in april van dit jaar als onvermijdelijke procedure aangekondigd.

Overwinteraars

Een deel van de Britten zal hard getroffen worden door ETIAS. Dat zal niet komen door de kosten. Het online aan te vragen document kost immers maar €7,00 en is drie jaar geldig. Het venijn zit hem in twee punten. De 90 dagen aaneengesloten zal het voor overwinteraars lastiger maken. Dat is overigens de groep die ook keihard getroffen wordt omdat de Britse medische verzekeringen niet meer klakkeloos door de EU staten geaccepteerd zullen worden (EHIC).

Britse criminelen

Een andere groep die keihard word getroffen door ETIAS is echter nog niet in de pen geklommen om bezwaar te maken. ETIAS is een perfecte methode om iedereen met een veroordeling te weren. Britse hooligans worden in theorie al geweerd, maar de aandacht daarvoor is gering buiten het voetbalseizoen. Dat zal nu dus anders worden. Ook iedereen met een veroordeling wegens openbaar dronkenschap in Spanje of deelname aan een vechtpartij op de Amsterdamse Wallen kan door ETIAS in de problemen komen.

Het is een van de meeste gehoorde voordelen van Brexit: het idee dat de overlast van Britse criminelen (lees: uitgaansgeweld) in de EU zal afnemen.

Share: