Brexit en verzekeringen

Het is al weer enige weken oud, maar nog steeds actueel. Een tweet van een Duitse journaliste die in Engeland woont en twee nationaliteiten heeft. Zij volgt uiteraard alle Brexit ontwikkelingen. Daarbij let ze op wat er vanuit Londen op haar afkomt. Onaangenaam verrast was ze door fanmail uit Duitsland.

Duitse WA verzekering

Het tweet screenshot spreekt voor zich. De Duitse verzekeraar heeft nieuwe polissen. Daarin is niet langer de dekking voor “zakelijke WA” (dat heet in Duitsland iets anders) in het VK voor hen die daar wonen en werken opgenomen. Uit de rest van de tweets blijkt dat inmiddels meer Duitse verzekeraars de scope van de verzekeringen hebben aangepast. Het lijkt mij sterk dat zij dat als enige doen. De verzekeringsmarkt is weliswaar nog steeds heel nationaal georiënteerd, er is iets als een EU kader waarbinnen de verzekeraars moeten opereren.

Nederlandse verzekeraars en overheid

De website van de Nederlandse koepel van verzekeraars geeft de nodige aandacht aan het onderwerp Brexit. Met een vraag- en antwoordlijst worden voor de hand liggende vragen beantwoord. Iets dat lijkt op de Duitse case is niet te vinden. Die informatie is ook niet te vinden op de Brexit pagina’s van de rijksoverheid. “Den Haag” komt niet verder dan dat het Nederlanders die op de Britse eilanden wonen te verwijzen naar de ambassade.

Actueel

De kans dat de Duitsers botter optreden dan de Nederlanders is aanwezig, maar de logica daarvan ontgaat me volkomen. De Duitse informatie is actueel, de twee Nederlandse websites lijken gepiekt te hebben in maart van dit jaar. Kersverse inhoudelijke informatie is er niet, het straalt vooral een afwachtende houding uit. Het onderwerp klinkt als een niche, maar een foute beslissing kan enorme impact hebben.

Communicatie?

Naarmate ik langer naar dit aspect van Brexit kijk des te somberder word ik. Dat Britse banken de passporting verliezen en verzekeraars was bekend. Die zijn daarom ook als een gek zelfstandige filialen in de EU28 gaan oprichten, kapitaal en medewerkers verplaatsen. De geldigheid van EU WA verzekeringen in het VK en omgekeer daar is gewoon niets over gecommuniceerd. Wat kan er na 31 oktober (de meeste recente Brexit deadline) nog meer ophouden te bestaan? Zijn – om maar eens een voorbeeld te noemen – kredietverzekeringen zoals we die nu kennen nog wel mogelijk en betaalbaar?

Share: