Brexit en het wegvallen van de handel met Duitsland

BrexitVorige week was er hier een artikel over Brexit en een dag later kwamen de officiële handelscijfers van Duitsland naar buiten. De laatste bevestigen wat het artikel al aangaf. Brexit is niet goed voor de handel van en naar het VK.

De cijfers waar de Britten en de Britse pers  mee kwamen gaan over drie maanden van het jaar. Over de volle breedte van de economie laten die zien dat in januari import en export zijn geïmplodeerd. Het was de eerste maand dat aan de grenzen gecontroleerd werd (of : zou moeten worden). Iedere verzender en transporteur zag voor het eerst de hoeveelheid papierwerk onder ogen.

Februari zou, zo was de verwachting, enig herstel moeten laten zien. De handel had immers ervaring opgedaan. Maar substantieel herstel van de handelsstromen is niet waargenomen. Een aantal sectoren, de Engelse visserij voorop, kwam zelfs praktisch tot stilstand. Nieuwe lockdown maatregelen speelden de handel ook al parten.

Cijfers handel Duitsland

De cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek die vorige week mei zijn gepubliceerd zijn daarom zo opmerkelijk. Nu kan Q1-2021 worden vergeleken met Q1-2020. De cijfers hebben betrekking op producten. Diensten vallen buiten deze rapportage. Een voordeel van kwartaalcijfers boven maandcijfers is in dit geval dat de impact van de handelsstilstand in januari in een bredere context kan worden gezien.

Duitsland heeft in vergelijking met een jaar terug het afgelopen kwartaal 5 procent meer goederen geïmporteerd uit de andere EU lidstaten. De export naar die landen nam eveneens met 5 procent toe. De handel met Amerika is minder in evenwicht. 1 procent meer export en 11 procent meer import.

Wegval handelsstroom VK

De meeste aandacht moet echter uitgaan naar de handel het met VK. Duitsland heeft de export naar het eiland op jaarbasis met 18 procent zien afnemen. Dat is een zeer forse krimp. Maar voor de Britten is de situatie nog erger. De waarde van de importstroom van het VK naar Duitsland is met 28 procent afgenomen. Die is geen krimp meer, hier is gewoon sprake van het wegvallen van handelsstromen. Omdat de winkelschappen niet leeg zijn en de productie niet stilstaat kan dat maar een ding betekenen. Duitsland heeft  in de opmaat naar Brexit alternatieven gezocht en zo te zien ook gevonden.