Brexit en btw fraude

In bijna alle publicaties over de herinvoer van grenscontroles door Brexit staat genoemd wat het voor de EU betekent. Dat is begrijpelijk, de inkomende handelstromen met deze buitenstaander moeten immers goed gecontroleerd worden. Wat het voor het eiland zelf betekent bleef nog lang ongenoemd.

Douane

Daar is vorige week maandag verandering in gekomen. London heeft weer wat “whitepapers” gepubliceerd en in een daarvan staan de douane activiteiten genoemd. Dat de term tussen haakjes staat heeft een reden, de producties zijn redelijk oppervlakkig en het aantal taal en stijlfouten valt zelfs een non-native speaker op. Het lijkt haastwerk te zijn geweest om bij de start van de nieuwe onderhandelingsronde tussen Brussel en London indruk te kunnen maken (link).

Of Brussel hierdoor onder de indruk zal komen is weinig waarschijnlijk. De beschreven nieuwe situatie en maatregelen die getroffen moeten worden hebben immers vooral impact op de Britten zelf. Dat vrachtwagens die naar het continent willen reizen met handelswaar zich vooraf moeten melden is zo een punt. London wil zo voorkomen dat er voor de haven lange rijen met wachtende trucks ontstaan. Het wegennet langs de kust kan dat namelijk helemaal niet aan. Het belang voor de EU van dat plan is in theorie benoembaar, maar het is vooral om de eigen bevolking aan te geven dat er wat gaat veranderen.

BTW fraude

Wat er ook gaat veranderen is dat de douane meer de binnenkomende postzendingen zal moeten gaan controleren. Het argument dat gehanteerd wordt is opmerkelijk te noemen. Omdat de Bitten zo dicht op Europa zitten is het lonend pakketjes te versturen met btw plichtige inhoud. De douane moet er voor zorgen dat de afzenders en ontvangers zich aan de regels houden en dat er niet een grootschalige illiegale import van goederen gaat plaatsvinden. Zie punt 5.43: “Due to the EU’s geographical proximity to the UK, allowing parcels valued £15 or less to be sent from the EU without VAT being payable would potentially undermine the UK high street in the same way as low value parcels sent from the Channel Islands did before the rules were changed in 2012.” Toegegeven, London heeft daar wel een serieus punt. Laten we namelijk niet vergeten dat het eiland zal al jaren een draaischijf is voor btw fraude door met name Aziatische online handelaren. Dat het daarmee de EU schade van meerdere miljarden Euro’s heeft berokkend door te weigeren btw te heffen is in zowel Brussel als London bekend.

Deze aankondiging heeft daarmee een dubbele betekenis. London wil op de eerste plaats niet dat de EU lidstaten iets gelijks richting het eiland doen ontstaan. Tweede is een waarschuwing voor de burgers van het eiland. Na het verlaten van de EU zullen voor e-commerce andere regels gaan gelden.

Share: