Brexit Britten op werkbezoek in de EU – dat wordt stress

Vlak voor het weekend lijkt er enige beweging te zijn gekomen in de houding van Londen ten aanzien van Brexit. Hoe serieus die inkeer is en of er een parlementaire meerderheid voor is, is op dit moment onduidelijk. Wel duidelijk is dat steeds meer Britten doorkrijgen dat reizen naar de EU voor hen ook een stuk lastiger wordt.

De vier economische vrijheden

Binnen de EU gelden vier economische vrijheden. Het maakt het mogelijk goederen, diensten, arbeid en kapitaal zonder belemmeringen tussen de lidstaten te kunnen bewegen. We herkennen dat vaak als het gebruik zonder paspoort controle de grens over te kunnen gaan, maar dat is strikt genomen iets heel anders (Schengen). Dat we de grens overgaan zonder dat rekening te moeten houden alles dat we bij ons hebben te moeten beschrijven en uitleggen aan een douanier, dat heeft wel alles te maken met de vier vrijheden.

De Britse regering wil uit de EU en daarmee zo snel mogelijk niet mee gebonden zijn aan deze vier vrijheden. Dat wil zeggen, alles dat de Britse eilanden opkomt wil het geheel naar eigen goeddunken kunnen controleren. Vooral mensen zullen daar last van ondervinden. Bij goederen ligt dat anders, omdat het land totaal niet zelf verzorgend is.

Liegen

Diezelfde Britse regering heeft ook stug volgehouden dat de EU geen belemmeringen zou opleggen. Terwijl iedereen met basiskennis van EU recht wist dat Londen hier glashard loog, heeft men de pers en bevolking drie jaar voorgehouden dat er weinig tot niets voor de Britten die naar de EU zouden reizen zou veranderen. Pas sinds dit voorjaar is – mede omdat de EU daar transparant over communiceert – voor het deel van de Britse bevolking dat leest duidelijk dat er wel wat gaat veranderen.

Het is die druk vanuit de EU die Londen dwingt nu ook eerlijker te communiceren met de bevolking. Nu pas krijgen ze te horen dat de EU na Brexit voor Britten niet meer hetzelfde is. De vier vrijheden zijn bij een No-Deal niet meer van toepassing en dat heeft behoorlijk was consequenties.

Carnet ATA

Bijzonder aan de tweet van Sharon O’Dea is dan ook minder de inhoud, als wel dat blijkt dat ze er nu pas achterkomt dat zakenreizen na Brexit minder ontspannen worden. Wat zij terecht constateert is dat dit een hele grote groep mensen betreft en dat het tijd in beslag zal nemen. Onder de tweet volgen reacties  van mensen die deze wijziging al veel langer voor dit onheil hebben gewaarschuwd.

Kunstenaars

De verplichting tot ATA Carnets betekent effectief dat (ATA staat voor Admission Temporaire / Temporary Admission) dat Britse kunstenaars – behalve de grote orkesten of bands met een professionele backoffice – niet meer naar de EU zullen reizen. Het omgekeerde geldt ook. De Britse eilanden worden een nog minder aantrekkelijke bestemming voor kunstenaars uit de EU omdat die ook met de carnet regeling te maken zullen krijgen. Zelfs als de Britten die eisen niet opleggen aan de bezoekers, op het moment dat die de EU weer betreden moeten ze wel kunnen aantonen dat alle instrumenten en podium attributen al in bezit waren voor vertrek naar Brexit land.

Stress

De wachtrijen zullen langer worden bij de douanes en iedereen die iets in de koffer of rugzak heeft dat voor werk gebruikt kan worden moet rekening houden met extra controles van het verplichte papierwerk. Er zijn EU lidstaten die gegronde redenen hebben deze controles ook serieus door te voeren. Ontspannen over de grens hoppen is helemaal verleden tijd. Oponthoud en stress zullen toenemen.

Share: