BBC en klagende vissers
De BBC, ooit een gerespecteerde zender, kwam vrijdag met een lang artikel met veel graphics. De plaatjes moeten er voor zorgen dat iedereen het kan begrijpen. Het vervoeren van vers gevangen vis naar de EU kost een volle dag meer reistijd. Daarbovenop komen per truck 71 pagina’s aan extra papierwerk.
Wederom is het een visser die aan het woord komt. Die beroepsgroep was cruciaal voor de politiek van Londen om tot Brexit te komen. Nu is het een van de sectoren die op omvallen staat. Verse vis die 24 uur langer op ijs ligt is namelijk minder aantrekkelijk voor de klanten in de EU. Die ene dag extra is daarbij nog het minimum. Een fout op de documenten zorgt dat de vrachtwagen of de Britse eilanden niet mag verlaten of in Calais moet blijven staan.
Bijzonder aan al die aandacht voor het papierwerk en de klagende vissers is dat er niets is veranderd. De regels waar de Britten zich hebben te houden zijn namelijk al jaren oud. Als lid van de EU had niemand daar last van. De zendingen bleven immer binnen de EU. Iedereen die voor Brexit stemde had vooraf en zelfs tijdens het vier jaar durend proces kunnen lezen wat die regels inhielden. Waarom dat niet is gebeurd? Vissers dacht waarschijnlijk dat de Britten op de oude voet konden blijven handelen. Iets dan vanaf dag een door Brussel en de Europese regeringsleiders al voor onmogelijk is verklaard. Waarom dat niet door gedrongen is bij de Britten? Daarvoor is raadzaam te kijken naar de dubieuze rol van de BBC en andere media.
Politico over hoe de Ieren Brexit omzeilen
Eerder wees Politico op het goederenverkeer tussen de Republiek Ierland en Engeland. Ook hier is de hoeveelheid door Brexit verplicht geworden papierwerk enorm toegenomen. Gemiddeld 43 documenten per truck. Dat is minder dat waar de BBC over schrijft. Het verschil is dat verse vis aan extra gezondheidscontroles wordt onderworpen. De Ieren versturen ook andere goederen, daarom is het gemiddelde lager.
De hoeveelheid documenten is geringer en de Ierse transporteurs zijn beter voorbereid. Toch heeft ook die transportsector veel last van Brexit. In tegenstelling tot de Britse collega’s hebben ze echter de afgelopen jaren geïnvesteerd in kennis en alternatieven.
Volgens Politici is het aantal trucks dat vanaf Engeland naar Ierland gaat in januari gehalveerd. Dat komt zoals bekend omdat de Ieren nu een alternatief hebben. Door Engeland te mijden en rechtstreeks de ferrry van en naar Frankrijk, België en zelfs Nederland te nemen is de vracht een intracommunautaire levering. Dus de hoeveelheid papierwerk is veel geringer. Deze rijders kunnen letterlijk de Brexit impact omzeilen.
De Ierse oplossing is om nog een reden positief. De nieuwe routes en schepen zijn geschikt om alleen containers te vervoeren. Truckers hoeven dus niet meer aan boord. Dat scheelt de thans verplichte corona tests.