Brexit: alle financials hebben alles onder controle hoor!

union-jack-220x150Als je het bericht op Emerce mag geloven gaat de Brexit vooralsnog voorbij aan een aspect van de financials. De fintechs zouden nog steeds lekker draaien, want naar aantallen gerekend is het aantal openstaande vacatures daar hoger dan in de andere Europese steden die dit type dienstverlening omarmt.

Het is een constatering waarbij een stevige kritische noot geplaatst moet worden. Iets dat Emerce zelf heeft nagelaten en ook elders lijken weinigen verder te kijken dan de melding zelf. Waar iedereen zich door laat misleiden is het absolute aantal vacatures. Heel fijn voor London en de voorstanders van Brexit: er is dus werk. Maar waarom zijn die vacatures er, is dat omdat de sector uitbreidt? Joblift (de partij die de cijfers heeft aangeleverd) zou beter moeten weten. Wat in deze cijfers zit verstopt is de impact van het city hoppen. Voor elke fintech-medewerker die een veilig heenkomen zoekt van London naar Berlijn of Parijs hopt komt er in London (vooralsnog!) een vacature bij op de lijst van Joblift. En wat de individuele fintech-medewerker doet geldt ook voor de bedrijven zelf. Een aantal heeft inmiddels delen van de werkzaamheden verlegd naar continentaal Europa en heeft daarom extra personeel op de nu nog Britse thuisbasis nodig om die “tijdelijke” overlap te kunnen managen. Met andere woorden er zit meer achter dan alleen gezonde groei.

Gelukkig is er niet over sprake van rookgordijnen of dubbelzinnigheid. De Zwitserse bank UBS heeft op 1 december droog, zakelijk en duidelijk bekend gemaakt het vermogensbeheer te centraliseren. Alles gaat naar Frankfurt. UBS London heeft op dit moment nog 1500 medewerkers op de payroll staan, die komen allemaal te vervallen.

Het netto resultaat van de balans met vacatures links en overbodigheid rechts zou we eens heel wat minder positief zijn dan een simpele melding van Joblift doet vermoeden.

Share: