Bom onder elk no deal betoog

Donderdag 1 augustus kwam de Britse TV zender Sky met een primeur. Het heeft een geheim regeringsdocument gekregen waarin de impact van een no deal staat beschreven. Die impact is uiterst verontrustend.

Dreigen

Het regeringsdocument is opgesteld voor het aantreden van de huidige premier. Die is zoals bekend voorstander van Brexit. Daarbij zet hij op dit moment alle kaarten op een no deal in de hoop dat Brussel van die dreiging onder de indruk raakt.  Het document waarover Brussel met de Britse regering overeenstemming is bereikt is voor een meerderheid van het Britse parlement onacceptabel. In reactie daarop roept nu een deel van het parlement, de premier voorop, dat een no deal dan beter is. Brussel heeft echter geen  belang bij het openbreken van het onderhandelingsresultaat.

Politieke chaos

Of een no deal op een meerderheid in het Britse parlement kan rekenen is daarbij nog maar helemaal de vraag. De politieke chaos in het Verenigd Koninkrijk is te groot om daar van uit te gaan. Vooralsnog schreeuwen partijen langs elkaar heen en doen in veel gevallen of ze het proces nog kunnen beïnvloeden.

Daarbij worden twee punten nadrukkelijk genegeerd. Het eerste is dat, zoals aangegeven, Brussel het document over de uittreding van het VK uit de EU als het eindresultaat beschouwd. Tweede punt is, dat als het VK geen meerderheid vindt voor het accorderen per 31 oktober 2019 onvermijdelijk een no deal volgt. Dat is dus nog minder dan drie maanden.

Sky

Het stuk waar Sky mee is gekomen heeft ongetwijfeld enige impact op de Britse chaos. Elk van de punten die wordt genoemd doet een rationeel denkend mens zich afvragen waarom Brexit met een no deal nodig is.

Veel aandacht gaat uit naar de direct voelbare impact voor de burgers. Het einde van vrij verkeer van goederen en personen staat niet voor niets boven aan. Als de schappen in de winkels leeg raken (en dat is op basis van eerder berichten voor sommige producten binnen een week het geval!) is de kans op onrust groot.

Black Wednesday

Onrust zal ook ontstaan door de impact van wat onderaan staat bij “economy”. Het meest sombere scenario van de Bank of England gaat uit van een devaluatie van het GBP met 25%. De impact daarvan, zelfs als de schade beperkt blijft tot de helft, is gigantisch. De oudere generatie die Black Wednesday in 1992 bewust heeft meegemaakt en dan vooral de opvolgende weken kan zich daar wle een beeld bij vormen. Letterlijk binnen luttele weken werden bedrijven en winkels in het VK gesloten omdat ze de bestellingen uit Europa niet meer konden betalen en financieren.

Toen en nu

Onrust bleef toen uit, omdat de Britten nog gewoon in de EU bleven en los van de catastrofale koersdaling en financieringsproblemen de handel door kon gaan. Bij een no deal Brexit is dat laatste dus niet het geval. Alles van grondstoffen, via medicijnen tot levensmiddelen worden in een klap duurder en er is geen garantie dat er op tijd, of überhaupt, bezorgd kan worden.

Het gelekte Sky document is niet de eerste, maar wel een belangrijke, bom onder elk pro no deal betoog. Mogelijk heeft het een rol gespeeld bij de lokale verkiezingen die dezelfde dag plaatsvonden. Die hebben er toe geleid dat de meerderheid van de zittende regering in het nationale parlement is gereduceerd tot een zetel.

Share: