Een paar uur per dag gebruik maken van Bluetooth is normaal geen probleem. De smartphone geeft dan aan het einde van de avond rond de 40 procent acculanding aan. Sinds medio mei was dat opeens anders. Aan het begin van de avond was dat nog maar 20 procent. De eerste keren werd daar verder niet bij stilgestaan. Mogelijk waren er die dag meer foto’s gemaakt dat vergt immers ook het nodige van de accu.
Maar de accu drain bleef op het hoge niveau, ook op dagen dat het toestel amper werd gebruikt. Het eerste idee was een app met een bug. De Corona Warn App is naast mail de enige toepassing die 24/7 aanstaat (al dan niet op de achtergrond). Over beide apps waren geen berichten te vinden dat updates tot een hogere stroomverbruik zouden leiden.
Oorzaak Corona App?
Na enig puzzelen kwam Bluetooth als mogelijke oorzaak in het vizier. Die is vanwege de Corona app altijd actief op de smartphone. Voorheen was dat nooit een probleem, wie weet was er na een update iets aan de instellingen veranderd.
Oorzaak Windows computer
Dat bleek niet het geval te zijn, maar het leidde wel naar de echte oorzaak. In het overzicht van gekoppelde apparaten stond tussen auto, hoofdtelefoon, microfoon en luidsprekers een computer. Niet zomaar een computer, maar de Windows machine die hier praktisch elke dag aanstaat. Die uit de lijst van gekoppelde devices deed de accu drain verdwijnen.
Probleem opgelost, maar niet verklaard. Waarom was dit device “opeens” gekoppeld. De computer zelf gaf die koppeling uiteraard ook aan. Het enige dat met Bluetooth aan die machine gekoppeld hoort te zijn is een hoofdtelefoon. Maar dan nog is dat een verbinding die weinig wordt gebruikt. De laatste keer was medio mei. Schijnbaar is bij die laatste koppeling automatisch de smartphone mee-gekoppeld. Nooit eerder opgevallen, wel iets om in het vervolg te blijven controleren.