Bitwarden en Snap – het blijft problematisch

Bitwarden is een applicatie die bij Ubuntu als Snap of als Deb kan worden geïnstalleerd. Al eerder was opgevallen dat daar een groot verschil tussen was. In het ene geval werkt het niet en in het andere geval is er niets aan de hand. Nu is er een variatie op het thema gevonden.

Over Snap is hier al eerder geschreven. Toen viel na een fresh install van Ubuntu (weer eens) op dat niet alle programma’s via die methode te installeren zijn. Die procedure verloopt zonder foutmeldingen en het icoon is daarna ook zichtbaar. De applicatie laat zich echter niet starten. Dit komt bij meerdere applicaties voor.

Fixen

De oplossing voor dit euvel is de Snap install wissen en daarna op zoek te gaan naar een andere installatie file. Dus een .Deb file. Downloaden, installeren en het probleem is verleden tijd. Zo kan ik dus op een machine snel alle foute Snaps fixen.

Die fouten vallen direct op, omdat het programma zich niet laat starten. Ik dacht dan ook de situatie te hebben met een extreem simpel stroomdiagram. Ubuntu installeren →Applicaties installeren → kijken of alles werkt → zo niet Snap vervangen voor .Deb.

Bitwarden

Sinds enige dagen weet ik dat er het stroomdiagram iets te simpel was. Op een systeem is (of beter gezegd: was) Bitwarden geïnstalleerd als Snap. Zowel de computer als het programma worden frequent gebruikt. Het opstarten van Bitwarden verliep niet super snel, maar dat is meer Linux bakken het geval.

Na maanden gebruik werd eens geklikt op de rechter tabbladen. Die zijn voor normaal gebruik niet nodig. Die simpele handeling leverde een probleem om. De tabbladen zijn niet leesbaar, blanco. Op het zelfde moment bevriest Bitwarden. Na enig wachten kan het programma worden gesloten. Uit de log file blijkt een crash. Dit is dus niet eerder opgevallen of aan het licht gekomen bij het gebruik van deze wachtwoordbeheerder. Maar na het eenmaal ervaren te hebben zijn ook de linker tabbladen aangeklikt en de menus doorgelopen. En inderdaad was het ook daar feest. Alle pulldown menus waren onleesbaar en het programma bevroor bij elke handeling.

De Bitwarden Snap wissen en opnieuw installeren bracht geen verbetering. Dus volgens het stroomdiagram is het dan tijd een .Deb te installeren. Die werkt als een tierelier. Het stroomdiagram krijgt een aanvulling. Een programma dat het doet als Snap kan na x tijd (zal dat door updates komen?) kuren gaan vertonen. Iets dergelijks heb ik  al eens eerder meegemaakt met Libre Office.

Ik denk het idee achter Snap te begrijpen, maar door deze nieuwe ervaring met Bitwarden heb ik toch het idee dat het nog iets te veel bèta testing is en dat vind ik wel problematisch.