Bitcoin mixer krijgt boete van $60 miljoen en dat is nog maar het begin

Larry Dean Harmon heeft van het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) een boete opgelegd gekregen van $60 miljoen wegens het overtreden van de Bank Secrecy Act (BSA). De BSA schrijft voor dat voor bankhandelingen een vergunning nodig is en dat de vergunninghouders actief optreden tegen witwassen. Harnon had geen vergunning en lette ook niet op zijn klanten.

De FinCEN boete is een administratieve sanctie. Los daarvan loopt er nog een strafzaak tegen Harnon. In beide gevallen draait het om de twee Bitcoin mixers die hij heeft gerund. Helix was van 2014 tot en met 2017 in de lucht. Daarna bood Harmon dezelfde diensten aan, maar dan onder de naam Coin Ninja Virtual.

In beide gevallen is de werving voor de dienst gelopen via meerdere darknetsites. De activiteiten van Harmon zijn volgens de berichten ook direct te linken aan onder andere AlphaBay Market. Dat zal tijdens de strafzaak nog wel tegen het gebruikt gaan worden, want daar werd geen legale handel gedreven.

De lopende aanklacht noemt een bedrag van $300 miljoen dat Harmon via de mixers heeft witgewassen. Dat deed hij zonder de vergunning die in de VS sinds 2013 verplicht is en dus nadrukkelijk ook voor de handel in virtueel geld vereist is.

Het ontbreken van de vergunning betekent dat al zijn handelen illegaal is geweest. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat er geen uitgebreide administratie is bijgehouden. Er zijn zelfs bewijzen voor het actief vernietigen van data die klanten kan identificeren.

Harnon is schijnbaar de eerste Bitcoin handelaar die hiervoor in de VS is aangeklaagd en die alvast een boete opgelegd heeft gekregen. Het is de dubbele aanpak die daarbij opvalt. De lopende strafzaak kan nog eens leiden tot een ontnemingsprocedure, naast de onvermijdelijke celstraf. Het signaal is duidelijk voor iedereen in de VS en als het goed is ook daarbuiten.

Verder is deze zaak het zoveelste voorbeeld van een procedure die het gevolg is van het platleggen van AlphaBay en consorten. Voor de directe vangst en bijvangst daarvan is ook na jaren het einde nog niet in zicht.

Share: