BIOS blijft hangen op USB 3.0 poorten

USB_3.0-sata-casingEr is een onplezierige link tussen het gebruiken van USB 3.0 poorten en de kans dat het opstarten niet verder komt dan de BIOS melding. En hoewel een oplossing snel is gevonden is het geen ultieme fix. Heeft het soms met het OS te maken?

Moederbord en Windows

De situatie is als volgt. Op een computer met AMD FM2+ socket draait een 64 bits Windows 8.1 aan de achterkant van het moederbord zit 2x USB 3.0 en 1x USB 3.1. Op het bord zit een aansluiting voor de USB 3.0 aan de voorzijde van de behuizing. Het OS en drivers zijn (uiteraard) volledig bijgewerkt.

De USB verbindingen aan de achterzijde werken altijd en met een snelheid die hoort bij USB 3.0. Aan de voorzijde is dat niet het geval. USB 3.0 wordt vaker niet dan wel herkend. De overdrachtssnelheid blijft beperkt tot een USB 2.0 of lager tempo. Alles groter dan een USB stick kan niet opspinnen. Dat wijst dus op een gebrek aan stroom op de USB poorten. Varaties op dit thema zijn online makkelijk te vinden.

Energiebeheer onder Windows

W8-energie-beheer-usb-Om dat euvel te fixen is het nodig bij de Windows instellingen het energiebeheer van de USB hub te deactiveren. De optie “mag uitzetten” mag niet zijn aangevinkt. Na een reboot kan een externe schijf zonder enig probleem vanaf de kast voorzijde worden gebruikt.

Probleem vervangen.

W8-usb-energie-beheerHet lijkt er op dat het probleem dus snel is verholpen. Als na gebruik de externe USB 3.0 disk op de voorgeschreven wijze wordt ontkoppeld is er niets aan de hand. De computer afsluiten is evenmin een probleem.

Het opstarten van de computer is wel een probleem. Verder dan het BIOS logo gaat de computer niet. De resetknop indrukken brengt uitkomst. Al snel is duidelijk dat er een link is tussen energiebeheer, externe schuif en de het bios euvel. Met probleem van de stroomvoorziening is vervangen voor iets anders.

De workaround lijkt simpel: USB 3.0 hub met snoer aan de achterzijde. Dan kunnen de poorten aan de voorzijde genegeerd worden. Eigenlijk zou het systeem eens getest moeten worden met een ander OS. Alles wijst namelijk op een Windows issue dat verhindert dat er iets na het BIOS scherm wordt geladen.

Share: