Bijna 1,4 miljoen Euro in je bagage en geen verklaring hebben is goed voor 30 maanden cel

rechtspraak vonnis justitieWie de EU betreedt of verlaat moet aangeven wanneer hij/zij meer dan 10.000 Euro contanten aangeeft. Die regel geldt voor alle EU lidstaten en is bedoeld om zwartgeldstromen en de financiering van terrorisme tegen te gaan.

Tussenstop Schiphol

Die regel was bekend bij een 48 jarige bewoner van de Chinese stad Hangzhou. Hij liep begin december 2019 op Schiphol tegen de lamp. Tijdens een tussenstop van Rome via Schiphol naar de VRC werd in zijn ruimbagage een groot bedrag aangetroffen. In zijn handbagage bleek nog meer geld te zitten.

In eerste instantie gaf hij aan dat het om niet meer dan 8.000 Euro ging. Geconfronteerd met de feiten bekende hij dat het bedrag boven de vrijstellingsgrens voor aangifte viel. Dat hij dat niet had gedaan zou komen omdat het “zwart geld was”.

Voor de betreffende “dienstdoende boete-fraudecoördinator van de douane” (mooie term trouwens) en de collega’s bleek dit een mooie vangst te zijn. Een poging om 1.380.000 Euro uit de EU te smokkelen was verhinderd.

Vonnis

Zes maanden later, op 22 juni, is heeft de rechter de man veroordeeld 30 maanden celstraf. Het in beslag genomen geld is verbeurd verklaard. Met 6 maanden in voorarrest heeft deze persoon dus nog twee volle jaren te genieten van de Nederlandse bajes cultuur.

De zaak is op meerdere plekken genoemd. Door de omvang van het bedrag is dat ook goed verklaarbaar. Wat de aanhouding, rechtszaak en vonnis ook duidelijk maken is dat een door de douane “gewaarmerkt aangifteformulier liquide middelen” een hoop ellende kan voorkomen.

Maar in dit geval had de persoon schijnbaar alle reden dat formulier in te vullen. Zelf heeft hij schijnbaar direct aangegeven dat het om zwart geld ging. Tijdens het voorarrest zou hij geprobeerd hebben “legale bronnen” voor het geld in de VRC te vinden. Dat hij niet in de gaten heeft dat zijn telefoongesprekken werden afgeluisterd wekt enige verbazing. Deze “kledinghandelaar” onderschatte duidelijk de Nederlandse opsporingsdiensten. Waarschijnlijk was dat ook de reden waar hij met twee koffers vol cash via Schiphol dacht te kunnen reizen.

Herkomst blijkft vaag

Wat tijdens de zaak verder niet is behandeld is de herkomst van het geld. Het klinkt vreemd dat een textielhandelaar voor ruim een miljoen handel drijft met ondernemers in Italië. In theorie is het mogelijk dat het de opbrengst van een paar containers aan textiel betreft. De kans is echter niet zo groot, want het volume van handel moet dan eigenlijk op andere manieren zijn opgevallen.

Dat het gaat om de opbrengsten van imitatie merkkleding en accessoires werd elders geopperd, maar dat is ook niet logisch. Waarschijnlijker is dat de geleverde goederen niets met textiel te maken hebben. Een van de vijf peilers van de industrie in Hangzhou is “Medical and chemical engineering”. Bepaalde chemicaliën komen veel meer in aanmerking en passen ook zeer goed bij een sector die zwart geld in overvloed heeft.

Share: