Bij nieuwe helm horen nieuwe oordoppen

Een paar maanden geleden vond ik het de hoogste tijd te gaan shoppen voor een nieuwe motorhelm. Directe aanleiding was het loslaten van een deeltje van het binnenwerk toen ik mijn helm afzette. Op zoek naar de manual kwam ik de factuur tegen. Ik schrok dat die helm al zo oud was en besloot die asap in de vuilniscontainer te dumpen.

Het kiezen van een nieuwe helm kan een gebed zonder einde zijn. Het aanbod is groot en weinig overzichtelijk. Er was een oriëntatiepunt, de helm die ik (te veel) jaren gebruikte is een Shoei. Niet het goedkoopste merk, maar wel erg degelijk en wat ik echt belangrijk vind: de helm is stil. Het was me in online reviews (wat zit daar een hoop bagger tussen zeg) opgevallen dat het merk HJC er vaak wordt genoemd in combinatie met fluiten, ruis, geluid. Ik kende het merk niet en voelde er weinig voor daarin verandering aan te brengen. Merken die genoemd werden als stil, of stiller, waren Schubert, Shoei, en nog een paar. Echt waarde daaraan hechten is tricky, de lengte van de drager, het type motorfiets en vooral of er een ruit of kuip aanwezig is maar dat een online oordeel niet meer dan N=1 is. Extra complicerende factor: het verschilt ook nog eens per model helm. Vroeger was dat betrekkelijk eenvoudig, HJC heeft volgens mij een dozijn modellen en bijna alle andere merken komen makkelijk in de buurt of gaan daar nog een stapje verder.

Om niet te verzanden is weer een Shoei aangeschaft. Een compleet ander model natuurlijk, volgens mij ook een ander materiaal, een andere kleur en voor het eerste een helm met een zonnescherm. Dat scheelt dus het meenemen en dragen van een zonnebril. En daarmee houden de verschillen niet op: de sluiting is ook totaal anders. Al met al een behoorlijk verschil en een prijskaartje om toch even bij stil te staan.

De verwachtingen na de aankoop waren hoog gespannen. Afgesproken was bij slecht zitten of andere ongemakken te kunnen ruilen. De eerste tour was dus best belangrijk. En oh wat was die tour een teleurstelling. De helm zit als gegoten, het dubbele vizier vind ik een super verbetering, maar het geluid is een drama. Ik rij met oordoppen en verwachtte daardoor de betrekkelijke stilte die ik van de vorige Shoei helm kende, maar die vlieger ging niet op.

Het vreemde is ik kwam nergens online een geluidsklacht over dit specifieke model helm tegen. Ik achterhaalde wel dat de vizieren van sommige modellen problemen kunnen geven, maar dat heeft te maken met slechte montage. Het vizier op mijn helm zat gewoon goed, de scharnieren waren ook ok. De teleurstelling was groot. Na een nacht slapen heb ik echter een verklaring gevonden en inmiddels weet ik dat die klopt.

Het was niet alleen de oude helm die te oud was. De oordoppen die ik gebruikte waren dat ook. Maar omdat de vorige helm echt extreem stil was viel niet op dat de doppen aan vervanging toe waren. De aanschaf van een setje Pinlock oordoppen heeft het mogelijk gemaakt die aanname te testen. In het ene oor een oude oordop, in het andere een nieuwe van Pinlock. Conclusie: mijn aanname was correct. Oordoppen verouderen ook en verliezen de demping. Weer wat geleerd en ik kan weer met betrekkelijk stilte rondtouren door de polder.

Share: