Bezorgd over onkunde computer – en smartphonebezitters

Met het toenemend gebruik van computers, smartphones en tegenwoordig ook tablets leidt tot grotere afhankelijkheid van dit soort devices. Een ontwikkeling die geen risico’s in zich heeft, zolang gebruikers de devices maar weten te controleren als dat nodig is. Dat laatste is echter een punt van zorg.

In de zomer van 2011 interviewde ik de directeur van de ISOC J.W. Broekema. Een gesprek dat begon met de mogelijkheden van IPv6 en eindigde in een pleidooi voor meer en vooral beter onderwijs voor IT’ers. We waren het er over eens dat ICT-beheer meer moet zijn dan alleen maar een FAQ kunnen lezen of een stappenplan weten te volgen. Gewoon elk apparaat openschroeven is voor het verkrijgen van hardware kennis een must. Een andere must is dat mensen moeten weten wat er achter een grafische schil zit. Dus blijf wijzen op het bestaan van de prompt, cli of het cmd commando. Weten dat er iets is als:

user@user-computer:~$ ?

is namelijk best wel handig. Net als weten waar de autokrik zit zodat je in geval van nood daar zelf mee aan de slag kunt of er de toegesnelde hulp op kunt wijzen.

Dat basiskennis van computers en software ontbreekt werd mij vorige week onverwacht duidelijk. Voor mijn smartphone was ik op zoek naar een methode de geïnstalleerde software te verplaatsen van het interne geheugen naar de geheugenkaart. Doel: meer geheugen vrij maken waardoor smartphone vlot blijft werken en er weer wat extras gedownload kunnen worden. Dat zou niet moeilijk moeten zijn, want de telefoon heeft die optie, bij elk programma kun je aangeven – “verplaats naar geheugenkaart”. Alleen die optie stond uitgevinkt, dus ik moest ergens een masterswitch van OFF op ON zetten.

Daarvoor is er natuurlijk Google en dat verwees me naar Phandroid. Hier vond ik een heldere uitleg (eigenlijk 2) hoe applicaties van telefoongeheugen naar microSD te verplaatsen zonder lastige ingrepen als het rooten van de telefoon. Een plan in 15 stappen dat ik na 2 lezen wel begreep. Software op de computer installeren smartphone aansluiten, programma op de computer starten, paar regels tekst inkloppen en that’s it. Extreem simpel!

Maar tot mijn toch wel heel grote verbazing blijken op 12 pagina’s met replies en reacties het merendeel afkomstig te zijn van mensen die stranden. Hoe een programma op een Windowscomputer moet worden geïnstalleerd, dat lukt ze nog. Maar daarna werken vanaf de prompt leverde veel vragen op als

“Where can i find the windows command promt?”

En als ze dat al onder de knie hebben raken ze in paniek als het programma reageert met opmerkingen als “file not found”, omdat een nieuwe versie de directory’s (mappen) andere namen heeft gegeven. Denk vooral niet dat de meesten in staat blijken dat non-issue zelfstandig op te lossen.

Een groep – of generatie – die zo afhankelijk is van devices en gadgets maar niet eens weet hoe de motorkap geopend moet worden. Dat baart mij grote zorgen.

Share: