Betalen voor online content via Steady

Onderaan elke post op dit blog staat een Flattr knop. Daarmee kan een bedrag worden gedoneerd. Ik gebruik Flattr om mini bedragen te ontvangen, maar vooral om er mee te betalen voor content. Het principe werkt, maar is het ideaal en wat zijn de alternatieven?

Beperkte keuze

Dat Flattr niet compleet zaligmakend is was onderwerp van een eerdere post. Het bedrijf is onderdeel geworden van het bedrijf achter AdBlock en daar valt wat over te zeggen. Vooralsnog heb ik echter geen beter alternatief om kleine bedragen te doneren aan de veelal Duitse bronnen die ik raadpleeg.

Het verbaasde me al langer dat er zo weinig alternatieven zijn. Een 10 strippenkaart voor een digitale krant is niet het zelfde als betalen voor losse artikelen (Blendle is uiteraard geen optie). Voor het supporten van een livestream (C-Base.org) lijken de mogelijkheden helemaal beperkt. Ik kon en kan me niet voorstellen dat er zo weinig aandacht aan het onderwerp wordt geschonken, maar dat komt mogelijk omdat het voor kranten en tijdschriften – die blijven inzetten op abos – gewoon te riskant is slapende honden wakker te maken.

Is Steady een optie?

De markt lijkt toch minder star dan gevreesd. Sinds enige tijd heeft een aantal sites een banner of overlay zoals deze. Dat verwijst naar Steady en dat blijkt dan weer een project te zijn uit de koker van een deel van het Krautreporter team. Krautreporter is interessant, omdat het al langer probeert online content in de markt te zetten en daarvoor te laten betalen. Op Re:publica was daar twee jaar geleden een goede uitleg en discussie over.

Terug naar Steady. Het idee daarachter is dat je bezoekers aan een website moet weten te overtuigen herhalende betalingen te laten verrichten. Dat is dus niets anders dan een abo model, maar dan wel iets dat een derde partij voor tal van websites op zich neemt. Elk blog kan er gebruik van en hoeft niet eerst in een boekhoud- en billingpakket te investeren. Steady faciliteert dus repeterende betalingen, zorgt voor een permanente inkomstenstroom en dat is natuurlijk de basis van elke businessmodel.

Steady het ei van Columbus?

Ik twijfel nog. Het grote voordeel van Flattr of zelfs Paypal voor de lezer is dat hij een eenmalige donatie kan doen. Bij Steady werkt dat niet, je zit vast aan een maandelijkse donatie en iets dat lijkt op automatisch incasso. Ik vermoed dat het daarmee toch wel een forse horde opwerpt. Verder leek het mij op het eerste gezicht een rare zaak dat je voor micro payments een internationaal incassocontract aangaat. Om een Duitse website te lezen naar een Duitse rekening eenmalig geld overmaken is toch iets anders dan een Duitse bank maandelijks geld van je rekening te laten afhalen. Ja, dat is vooral emotie. Ik weet inmiddels dat dat technisch gezien (lange leve Europa en SEPA) gewoon goed hoort te gaan, maar toch.

Steady heeft (delen van) de website naar meerdere talen vertaald dus het zou ook een groter publiek kunnen bereiken. Of we daarmee op termijn meer sites gaan krijgen die Steady gebruiken om de kosten te dekken moet nog blijken. Het idee begrijp ik, ik zie ook dat we echt meer micro payment vormen nodig hebben. Voor wie het me een optie lijkt: blogs die frequent publiceren. Voor het ondersteunen van het blog van de lokale padvindersclub die 5 maanden per jaar winterslaap houdt is dit geen oplossing.

Share: