Bellen in de auto en zo

IMG_2827Bellen in de auto, zonder handsfree set is dom, gevaarlijk en een dure afwijking. Het bedienen van de smartphone om te sms’sen, of iets anders dan te bellen terwijl je rijdt is ook niet slim. Iedereen weet het en er wordt veelvuldig voor gewaarschuwd.

Wat dat betreft is het net zo duidelijk als rijden met alcohol in het lichaam, ook daarvan weet 99,99% echt wel (Belgen uitgezonderd) dat het een stommiteit is. Een link tussen die twee is er niet direct, of het zou moeten zijn dat bezopen automobilisten nog vaker bellen of whatsappen dan nuchtere bestuurders.

Maar toch. Vlak voor de zomervakantie kwam er nog even de melding van de Berlijnse politie over bellen in de auto en dat werd werd heel duidelijk gerelateerd aan alcohol gebruik. De politie stelt dat het niet handsfree bellen de aandacht van de automobilist evenveel doet afleiden als 0,8 promille alcohol in het bloed. Volgens een online rekenmodel is dat 4~5 glazen bier. Best wel veel dus. Ook interessant: bezopen achter het stuur kost je in Duitsland 500 Euro en 2 punten in Flensburg. Bellen is met 60 Euro en 1 punt een koopje.

Vervolgens was er dan nog de nodige statistiek: tot 500 doden in het verkeer op jaarbasis en 1000en gewonden.

Share: