Belgische toestanden en Corona

Dat het Corona virus hard heeft toegeslagen bij de Zuiderburen is bekend. Dat de bekende Belgische toestanden een rol hebben gespeeld durft bijna niemand hardop te zeggen. Het zou onkies zijn de politiek de schuld ook maar een beetje de schuld te geven. En toch ziet elke niet Belg dat die link er is.

Lockdown en vol podium

Op 18 maart is België op slot gegaan. Bewegingen zijn tot een minimum beperkt. De grens oversteken of de andere lockdown verplichtingen negeren zal fors beboet gaan worden.

Met die sterke woorden en forse besluiten wil de regering van premier Sophie Wilmès het explosieve groei van het aantal besmettingen en overlijdens tegengaan.

België trekt harder aan de rem dan andere landen. Desalniettemin staat het maanden later nog boven India (?) en Duitsland als het gaat om het aantal overleden patiënten.

Het aantal vastgestelde besmettingen ligt ook nog een kwart hoger dan Nederland, dat meer inwoners heeft (bron).

Die cijfers zijn op en rond 18 maart natuurlijk nog niet bekend. Wel bekend is de verwondering van de pers en de burgers ten zuiden van Hazeldonk. Om het beleid bekend te maken richten de premiers en alle verantwoordelijke bewindslieden zich tot het land. Dat wordt een vertoning die onbedoeld de grootste zwakte van België blootlegt. Over de gezondheid van de burgers blijken namelijk niet minder dan acht (8) ministers te gaan.

Acht overbetaalde bewindslieden die het op een na aan kennis ontbreekt blijken die periode ook niet op een lijn te zitten. Elke zin en uitspraak wordt gewikt en gewogen, want de politieke tegenstander mag er geen zwaktebod in zien. Wilmès moet ook een balanceren op een dun koord. Haar regering heeft geen meerderheid. Het land wacht sinds vorig jaar op een nieuwe regering, maar zelfs de informatiefase daarvoor is al een paar keer geïmplodeerd.

Het is dat de crisis zo ernstig is, anders was de showvertoning van al die mannetjes op het podium een mooie rel geworden. Een ook die tot ver over de landsgrenzen het nieuws zou hebben gehaald.

Teleurstelling

De lockdown is ingegaan en daarna was er enige weken maar een punt dat de agenda’s en het nieuws bepaalden. Nu de maatregelen voorzichtig worden aangepast komt er ook weer ruimte voor de politici zich te roeren. Het aantal onnavolgbare quotes en statements dat de pers haalt neemt toe. Kortom de Belgische toestanden laten weer een stijgende lijn zien.

Het afgelopen weekend komt er dan een bericht dat perfect past in het plaatje. De Belgen zijn teleurgesteld. Het land is buiten een deal gehouden die een aantal EU lidstaten heeft gesloten voor de aankoop van een mogelijke vaccin. De hoogste Belgische minister van volksgezondheid (en zij is de enige met vakkennis) heeft de Nederlandse pers gehaald met het volgende citaat:

“Zo versnipper je alles opnieuw en verzwak je iedereen”

Die opmerking is typerend voor de Belgische politiek. Het buitenland verzoeken eenheid te tonen en gezamenlijk op te treden is precies waar al die mannetjes in uitblinken. Naar buiten wijzen met een welhaast morele oproep en tegelijk binnenlands de Belgische toestanden laten door etteren.

 

(screenshots: De Standaard, HLN en Knack)