België treedt op tegen Sky ECC gebruikers, ook politie personeel opgepakt

BelgiëSky ECC zorgt voor veel persaandacht in België, niet in de laatste plaats omdat er ook medewerkers van de politie en advocaten zijn opgepakt en aangehouden. De zaak heeft daarmee veel overeenkomsten met eerdere opgerolde encrypted berichtendiensten. Maar het heeft wel een paar typische Belgische details.

Wederom berichtenverkeer ontcijferd

Net als bij Ennetcom, IronChat en andere diensten zijn politiediensten erin geslaagd het versleutelde berichtenverkeer van Sky ECC te ontcijferen. En ook nu gaat het weer om een dienst die zich positioneerde als 100% veilig voor personen die niet door de politie afgeluisterd willen worden.

Na het kraken van de dienst en met gedurende een bepaalde periode meeluisteren is men in België, Nederland en andere landen overgegaan tot actie. Dat leverde beelden op van vele kilo’s verdovende middelen die in beslag zijn genomen en mensen die van straat of uit de woningen zijn geplukt. Beelden die bekend voorkomen van eerdere acties.

Zwaartepunt in België

Deze keer is wel anders dat het zwaartepunt van de activiteiten in België lijken te liggen. De Belgische pers kon duidelijk maken dat de drugshandel in het land zeer omvangrijk is. Dat noopt de politiek dat weer tot reageren, want de omvang van de infiltratie van de onderwereld in de bovenwereld is enorm.

In Nederland kijken we er helaas al niet meer van op. Voor Belgen is het toch een ander verhaal. Bij de eerste veegacties zijn namelijk ook advocaten en medewerkers van de politie opgepakt. Een advocaat-stagiair lijkt nog steeds aangehouden te zijn. Hij wordt verdacht van “heulen met de drugsmaffia”. Dat is een fraaie term voor dubieus gedrag en het leverde een krachtige krantenkop op.

Infiltratie bij parket van Antwerpen

Wat ook voor de krantenkoppen zorgden zijn meldingen over het oppakken van agenten en andere medewerkers van de politie. Zo is er een “vrouw met een tijdelijk contract” werkzaam bij het parket in Antwerpen aangehouden.

De vrouw in kwestie wordt ervan verdacht dat ze verschillende keren met haar eigen login maar ook via de login van een nietsvermoedende collega op zoek is gegaan naar vertrouwelijke gegevens over gerechtelijke dossiers in de computer.

Dit roept toch echt wel heel veel vragen op. Om te beginnen het tijdelijke contract. Dat klinkt niet echt logisch voor een functie bij het parket. Het gaat nadrukkelijk niet om een medewerkster van de facilitaire dienst, gelet op de beschuldigingen. De controle vooraf op kandidaten is dus nog steeds een zooitje bij de zuiderburen.

Daarnaast is er iets grondig mis de kennis van de andere medewerkers. De login van een nietsvermoedende collega, is dat soms het gele briefje aan de monitor geweest? Zou zomaar kunnen, want het gaat hier wel over België.