Bedrading thuis – alles draadloos

Naar aanleiding van enkele opgespaarde opmerkingen over netwerken en verlichting in huis is het tijd voor twee posts over dit onderwerp. Daarbij komt als eerste netwerken aan de beurt. Verlichting wordt apart behandeld.

Op feestjes en verjaardagen wordt redelijk snel en makkelijk gesproken over netwerken. Personen die thuis een 19” rackje hebben staan ken ik, net als mensen die het liefst helemaal geen draden willen zien. De omvang van het huishouden is hier een belangrijke factor, net als de professionele achtergrond van de bewoners. Wat duidelijk is, is dat beide groepen overtuigd zijn van het praktische nut van draadloze communicatie. Logisch ook, want een smartphone of tablet aan een rj45 en cat5 kabel hangen is niet de meest praktische wijze om te kunnen communiceren.

Draadloos helpt in ieder geval voorkomen dat de vloer bezaaid ligt met snoeren. Of het altijd garant staat voor kwalitatief goede communicatie is voor menigeen een vraag waarop een ontkennend antwoord volgt. Draadloos “as we know it” heeft nadelen. Lees dit blog er maar eens op na wat er met een betrekkelijk simpele hoeveelheid devices fout kan gaan doordat hardware niet makkelijk overweg kan met de standaarden.

Draadloos optimaal inregelen voor gebruik in etage woningen is ook best lastig. Zodra iets te veel buren wijzigingen aan hun draadloze infra doorvoeren kun je weer overnieuw beginnen. De verstoring die zij oplosten veroorzaakt weer dat “jouw” kanaal volzit. Dat wijzig je dan waardoor er weer andere buren zijn die het wifi signaal zien wegvallen. Afijn zo hou je elkaar wel bezig.

Ondanks dergelijke ongemakken wil bijna niemand meer terug naar de pre-draadloze tijd. Een tijdperk dat de meeste inschatten als minder dan 15 jaar terug in de tijd. Dat is niet helemaal juist, de eerste draadloze veldproeven met voor de enduser markt bedoelde oplossingen startten namelijk al rond de eeuw- en millenniumwisseling. Dat was dus in de tijd dat Windows 98 nog volop in gebruik was. De verwachtingen waren in die tijd redelijk bescheiden. De klikbare foto met een deel van de veldproef overeenkomst spreekt van bestanden verplaatsen en een printer delen. Dat was in die tijd echt al heel wat.

Dat we inmiddels veel meer toevertrouwen aan draadloos is iets anders dan alles draadloos kunnen en willen doen. Er is een aantal devices in huis dat vooralsnog niet zonder bekabeling kan. Dat zijn in de eerste plaats de modems. Vanaf de punt dat een datakabel het huis in komt tot dat device is een kabel onvermijdelijk. Aan modems hangen steeds vaker andere devices, zoals routers, accespoints of hardware in de vorm van een NAS of tv box. Dat soort zaken heeft echt bekabeling nodig en bij voorkeur ook nog eens van goede kwaliteit. Wie dat slim aanpakt kan het meeste van die hardware en kabels uit het zicht houden. Dan wordt de indruk gewekt dat de zichtbare devices, laptops, printers, tablets, phones en slimme koelkasten draadloos communiceren. Persoonlijk denk ik dat dat vooralsnog het maximaal haalbare is. Draden maximaal uit zicht in plaats van echt draadloos.

Share: