Back-up maken – hoe ging dat ook alweer Déjà Dup, webdav en Ubuntu?

Een van de computers hier bleek sinds de herinstallatie van de operating systems geen externe back-up meer te worden gemaakt voor de Ubuntu partities. Een ongewenste situatie, ook al wordt de machine niet intensief gebruikt en werkt de eerste back-up, naar een andere interne HDD, wel.

Simpel back-up programma

Het maken van back-ups onder Ubuntu (en alle andere Debian gebaseerde smaken en varianten) is een fluitje van een cent. Elke versie die ik ken heeft namelijk Déjà Dup. Dat is een GUI om een simpel back-up CLI programma te bedienen.  De interface is simpel en helder, de werking is het ook. Het is zelfs zo makkelijk te gebruiken dat ik niet meer wist hoe de aanpassingen moesten worden doorgevoerd.

Déjà Dup heeft een aantal standaard instellingen die voor systemen die dagelijks worden gebruikt voldoende zijn. Computers die minder intensief worden gebruikt of waarbij het maken van een dagelijkse back-up om een andere reden ongewenst is hebben hier echter een probleem. Standaard is het mogelijk een dagelijkse of een wekelijkse back-up te maken. De data kan voor minimaal zes maanden, een jaar of altijd worden opgeslagen.

Overkill

Die minimale keuzes zijn met opzet voorgedefinieerd, liever een back-up te veel dan te weinig. Voor mij was het voor deze machine echter allemaal overkill. Ik wilde 1x per maand en voor maximaal 6 maanden bewaren. De inhoud van de /home is gering omdat alle verwerkte data op een NFTS partitie wordt opgeslagen en daar met een Windows applicatie, Acronis, al wordt geback-upt.

Omdat het instellen van een back-up (het instellen, niet het controleren!) een typisch geval van FAF is, wist ik dus niet meer hoe ik de instellingen moest wijzigen. Dat voor het selecteren van het externe back-up doel voor webdav (“Nextcloud”) moest worden gekozen wist ik nog wel, dat je dan dav:// in plaats van http:// moet invullen was ook bekend (zie ook link), maar de rest?
De eerste zoekresultaten stuurde me richting een cron job. Logisch, maar ik kon me niet voorstellen dat op de andere machines eerder te hebben gedaan. Verder zoeken leverde een methode die me wel bekend voorkwam: om Déjà Dup te tweaken klop je natuurlijk het volgende in:

dconf-editor
Klaar

Daarna is het een paar waarden aanpassen, opslaan en klaar is Kees (of Klara). De eerste back-up duurde natuurlijk lang. De opvolgende incrementele zullen zeer rap gaan, want veel data staat er niet in de /Home.

Weer een probleem opgelost. Of beter gezegd nu is voorkomen dat er een probleem zal ontstaan mocht de Ubuntu partitie van deze computer ooit eens moeten worden gerepareerd.

Share: