AT5, de zender waar Amsterdam zich voor moet schamen

Amsterdam heeft al een paar decennia een eigen tv zender. Formeel heet de zender te zijn opgericht op de stad en directe aangrenzende gebieden beter te kunnen informeren. De praktijk was en is anders.

Het vehikel AT5 is zeker in het begin volop gebruikt als spreekbuis voor de Stopera (het stadhuis). Hangend aan het financiële infuus was er ook weinig anders mogelijk. Een verzorgingsgebied met iets meer dan 1 miljoen inwoners is voor grote adverteerders te onbelangrijk. Bij regionale adverteerders passen dan weer tarieven waarmee een tv zender nooit in de lucht gehouden kan worden. Dat leidt dan weer tot meer kostendruk, slechter programmering, minimale kijkcijfers en nog minder mogelijkheden voor sponsoring van buiten de politiek.

Min of meer parallel een die hyperlokale ontwikkeling is er nog het fenomeen internet. Voor met name nieuwszenders of programma’s is dat een concurrent die op tal van fronten superieur is. De snelheid van nieuwsvergaring en verspreiding is hoger, de kosten vele malen lager. Wat er dus gebeurt is dat lokale tv zenders als AT5 zwaarder gaan leunen op de eigen online activiteiten en verder beknibbelen op de dure tv uren.

Als het verhaal daarmee zou eindigen was het goed geweest. Maar AT5 verdient meer aandacht en wel omdat het online activiteiten een voorbeeld zijn van opzettelijk foute bedrijfsvoering. Dat het opzet is wat er gebeurt blijkt ook wel uit de woorden van de hoogste baas van die club Van Gessel. Die spreekt volgens Het Parool van 10 november over “beweging richting meer diepgang en analyse”. Dat citaat zou slechts verwijzen naar zijn kijk op de programma’s. Het is echter 100% van toepassing op de website. De AT5 site grossiert in het plaatsen van cookies, trackers en andere online tools om gebruikers in kaart te brengen, te volgen en samen met honderden partijen handel te drijven met die data.

De website AT5 is een zoveelste voorbeeld van een site die de inzet van adblockers, cookiecrushers en VPN gebruik rechtvaardigen. Het bedrijf achter de website, dus de tv zender AT5 is er niet om de burgers van Amsterdam en de regio te voorzien van relevant nieuws. Het is een ordinaire datagraaier die in niets onderdoet voor [vul maar in]. Niets voor Amsterdam om trots op te zijn, laat staan er een cent publiek geld in te stoppen.

Share: