Asus laptop ziet met nightly build Bluetooth adaptor

Dat van een nieuwe Asus laptop met Ubuntu niet alle features, zoals Bluetooth, bruikbaar zijn is hier recent al beschreven. Inmiddels gloort er hoop aan de horizon. Testen met twee nightly builds zijn reden voor dit optimisme.

Wachten of zoeken

Het samenspel van software en hardware , daar draait het hier om. Een laptop die drie maanden op de markt is, kan te nieuw zijn voor software die anderhalf jaar geleden is uitgebracht. Voor de applicaties is het dan wachten op een update van het pakket. Als het probleem ligt bij het OS is langer wachten onvermijdelijk.

Wie niet wil wachten heeft als optie zelf gaan zoeken naar een oplossing. Voor Windows software en het OS is dat best lastig. Bij open software is het niet per se makkelijker, maar er is meer discussie mogelijk. Hierdoor lukt het eerder beeld te krijgen van de mogelijke oorzaken van een mismatch tussen OS en hardware. Vervolgens kan men dan zelf aan de slag gaan met aangedragen opties.

Zo was het mogelijk het probleem van het toetsenbord te verhelpen op een manier die ik begreep en die ook weer makkelijk terug te draaien is. De kans op een BSOD of iets vergelijkbaars bestaat immers ook bij open software.

Bluetooth

Er is nu nog een probleem op te lossen en dat is het Bluetooth verhaal. De onboard adaptor werkt onder Windows 10, maar niet onder Ubuntu. Zo te zien doet de chip zowel WiFi als Bluetooth. WiFi doet het onder Windows, maar deed het niet on de 20.04LTS. Daarom is 21.10 geïnstalleerd met Gnome 40. Die versie moet uiterlijk in juni 2022 weer van de laptop af zijn. Dan houdt namelijk de ondersteuning op.

Gepland is dat Ubuntu versie 22.04 in de derde week van April klaar is (de oorlog die Rusland voert in Oekraïne zou dit schema mogelijk kunnen beïnvloeden). Bij die versie hoort een nieuwe kernel en Gnome versie. Op dit moment zijn er al nightly build versies die een indruk geven van het eindproduct. Het aardige van die Builds is dat ze gewoon te gebruiken zijn als live-cd of live-usb. Twee versies zijn getest. De Mate versie en de reguliere Ubuntu. In beide gevallen is het direct na het opstarten vanaf stick een WiFi en Bluetooth icoon zichtbaar. Dat ziet er dus goed uit.

Keyboard

Het is zelfs mogelijk de Bluetooth switch om te zetten en verbinding te maken. Dat probleem is dus binnenkort opgelost. Wat tijdens deze twee tests niet lukte was het aanzetten van WiFi. Reden: het toetsenbord van de laptop werkt niet. De nightly build fixt dus vooralsnog wel het Bluetooth, maar niet het keyboard probleem.

In principe hoeft dat niet erg te zijn. Die fix (GRUB_CMDLINE_LINUX=”i8042.reset i8042.nomux i8042.nopnp i8042.noloop”) zit in GRUB en die regel zou ongewijzigd moeten blijven. En zo niet, dan is het toch weer een kwestie opnieuw invoeren.