Voor het eerst is een Asus AMD laptop aangeschaft, onder Ubuntu weigert die keyboard en Bluetooth te zien. Dat is lastig en moest gefixed worden. De helft van van de problemen is elegant opgelost, de andere helft kan beter.
Reden nieuwe laptop
Binnen een werkdag is een UM425 geleverd. Op papier goede specs. Een iets groter scherm bij een kleinere buitenmaat is prettig. Om en nabij de twaalf uur op een accu lading is ook erg fijn. De vorige laptop haalde circa 8 uur.
Windows en dualboot
Asus levert alle normale modellen laptops af met een pre-installed Windows. Hier draait alles dualboot. Door de Windows laag was bekend dat het toetsenbord, wifi, audio, hdmi en Bluetooth het deden.
Upgraden
Je zou dus verwachten dat als er een twee OS naast wordt gezet die functies nog steeds werken. Ubuntu 20.04 speelt dat spel niet mee. Upgraden naar 20.10 bracht verbetering. Wifi, audio en hdmi werken nu naar behoren.
Wat rest is het toetsenbord en de Bluetooth. Om met de die laatste te beginnen. Softwarematig aan of uitzetten maakt geen verschil. De adapter werkt niet. Deze feature is al langer bekend, dus wellicht dat bij een nieuwere kernel (Ubuntu 22.04 komt in april uit) het probleem is verholpen. De tijdelijke oplossing is een losse usb adapter te gebruiker. Werkt al een tierelier, maar het bezet wel de enige USB 2.0 poort van de laptop.
Koude start
Een toetsenbord dat het niet doet – hoe dan? Heel simpel. Na een koude start is het niet mogelijk in te loggen op Ubuntu. De machine moet herstarten en dan werkt het toetsenbord wel.
Ook dit is een bekende fout. Er is erg veel over te vinden. Ook de oplossing. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.
- De optie te downgraden. Die is niet praktisch, want dat kan de wifi werking om zeep helpen.
- Een andere suggestie, om zelf maar een kernel te gaan bakken is interessant en onaantrekkelijk gelijk. In de beschrijving staat wel iets dat vaker wordt genoemd <i8042.reset=1>
Zoeken op die term leidde uiteindelijk tot de derde route naar Rome en dat was er een die wel aansprak. Het verhaal is hier te lezen. Twee handelingen, meer is niet nodig. Een regel toevoegen en daarna de grub updaten. Sindsdien is het koude start probleem verleden tijd.
LTS niet altijd beter
Is dit uniek en exotisch? Nee alles behalve dat. Ook de laptop die halsoverkop vervangen moest worden had bij aanschaf problemen. Bij nieuwe hardware is het waarschijnlijk altijd beter voor de nieuwste Ubuntu versie te gaan. Dat hoeft dus niet de LTS te zijn.
Aha zie je nou wel, Ubuntu zal nooit zo feilloos werken als Windows. Dat is iets te kort door de bocht. De pre installed Windows van deze laptop was commercieel interessant, maar de kritische gebruiker was toch echt wel even bezig alle bloatware te elimineren.