Android tablet stress

Op een willekeurige avond wordt plotsklaps de respons van het Lenovo Android tablet zeer stroperig. Een aantal updates was kort daarvoor geïnstalleerd, dus het leek erop alsof een reboot de oplossing zou brengen. De reboot leverde iets anders op: een tablet dat na het eerste login niet verder ging – dat leverde de nodige stress op.

Android is een stabiel OS, dus niet kunnen booten zal niet zo snel met het OS zelf te maken hebben. Het opnieuw booten maakte niks uit, het tablet ging niet voorbij het eerste scherm. Dat deed vrezen dat er iets serieus aan de hand was. Twee mogelijkheden die te binnen schoten waren defecte hardware of brakke apps.

Het eerste kon deels worden getest door simkaart en microSD uit de machine te halen en te zien of booten dan lukte. Dat maakte niets uit. De microSD werd nog voor alle zekerheid via MiniTool partition wizard getest. De kaart was technisch in orde er zaten ook geen files op die wezen op een crash. De fout moest dus elders liggen en zo kwam de fysieke hardware als eerste in het vizier. Dat testen of controleren is met Android lastig, veel meer dan in de fabrieksinstellingen booten en een check doen is niet haalbaar. Er werden ook geen fouten gevonden. Als de hardware in orde is, maar de boel niet aan de praat te krijgen is, resteert er helaas nog een optie: compleet leegmaken van het tablet. Een factory reset waarbij alle lokaal opgeslagen gegevens worden gewist.

Tablet uitzetten, starten met startknop en volume hard knop gelijktijdig ingedrukt laat het eerste instellingen scherm zien. De keuze is start, fastboot, recovery. De laatste stand is nodig. Als die is geselecteerd komt er de optie de boel te wissen. Het kost minder dan 5 minuten en dan is er een tablet in fabriekstoestand. Dan kan er weer een account worden aangemaakt en de apps zijn daarna te installeren. Omdat het tablet in de oudste toestand verkeerd na de fabrieksreset moesten eerst 20 updates worden gedownload en geïnstalleerd. Dat vergde een halfuur. Daarna voor alle zekerheid tablet uitgezet en weer aan – dat werkte. Het leek er dus op dat er geen hardware of echte Android OS error was.

Het installeren van de benodigde apps was een ander verhaal. Van de plusminus 40 die de appstore als bekend (“bibliotheek”) aangaf eerst maar eens de helft geïnstalleerd. Dat ging als een zonnetje, dus tablet rebooten om te zien of alles werkte. En toen ging het weer mis, afsluiten lukte, opstarten tot aan het eerste inlogscherm, daarna niets meer.

Op dat moment is het aanroepen van de weergoden het makkelijkste, maar het lost niets op. De apps die geïnstalleerd waren werken stuk voor stuk op de Android phone, schimmige bronnen of toepassingen zijn niet aan de orde. Er moest iets fout zijn met de apps, beter gezegd met een of meerdere apps. Omdat de smartphone op veel punten dezelfde apps heeft en de playstore bibliotheek het complete overzicht gaf kon het aantal verdachte apps redelijk worden gereduceerd. Na enig wikken en wegen kwamen er vijf apps naar voren waar iets mee mis kon zijn. Belangrijk criterium daarvoor was dat ze helemaal aan het begin van de boot, start geladen moeten worden. Een app die niet permanent aanstaat kan een probleem als hierboven beschreven namelijk nauwelijks veroorzaken.

De kandidaat probleem apps waren ProtonVPN, SwiftKey toetsenbord, Accu percentage weergave, Sense V2 flip klok en Nova Launcher. ProtonVPN viel bij nader inzien af, omdat die weliswaar geïnstalleerd was toen het tablet bleef hangen, maar nog niet was ingesteld op autostart. SwiftKey is na het wegvallen van Proton als mogelijke oorzaak geïnstalleerd en dat leverde geen problemen op. Er zijn nu dus nog drie apps die de crash kunnen hebben veroorzaakt. Lezend in de recensies lijkt Nova een minder logische kandidaat, terwijl de Sense V2 klok in het verleden al eens voor problemen heeft gezorgd. Vooralsnog laat ik deze apps met rust. Een beetje fröbelen is leuk, maar een tablet van scratch opbouwen kost gewoon te veel tijd op dit moment en het geeft ook te veel stress.

Share: