Amsterdamse enquête drift

Afgelopen half jaar heb ik diverse keren onderzoek voorbij zien komen, dat wekt in ieder geval de indruk dat men volop bezig is zoveel mogelijk inzichtelijk te maken. Maar de kwaliteit van de onderzoeken, klopt dat wel allemaal?

De vraag stellen is het antwoord geven. Nee, mijn meest recente ervaringen met de dienst O&S zijn wat dat betreft niet positief. Buurtonderzoek naar overlast in verband was daar een voorbeeld van. De vragen waren talrijk, de scope was voldoende precies maar de voorgedrukte antwoorden misten de nodige nuance. Toegegeven zaken als wooncomfort en veiligheid lastig want subjectief. Maar om dat proberen te vangen met slechts 4 antwoordmoglijkheden. Dat moet beter kunnen. En de categorie afsluitende vragen met toppers als “wat vindt u van de stelling: de politiek luistert naar de burger” was helemaal een aanfluiting, nog even los van de antwoord mogelijkheden.

Het kan echter nog zotter. O&S presteert – zo te zien in opdracht van de dienst EZ van de gemeente – het om alle ondernemers een enquête te sturen. Hoe O&S aan de adresgegevens komt wordt niet verteld, maar het lijkt verdacht veel op een KvK uitdraai. Wat er vervolgens wordt gevraagd is om stil van te worden. Precies dat wat in een KvK inschrijving staat, namelijk aantal werkzame personen.

Hallo zeg wat een verspilling van middelen is dit weer. En waarom wordt de enquête doorgevoerd? “het is van groot belang te weten hoe de werkgelegenheid zich ontwikkelt”. Welke werkgelegenheid, die bij O&S?

Share: