Altijd btw en invoerrechten – voor sommigen vergaat de wereld

In de opmaat naar het van kracht worden van de nieuwe EU regels voor btw en invoerrechten bij e-commerce neemt de onrust toe. Een grotere groep schijnt zich te realiseren dat online kopen per 1 juli echt veranderd. Niet iedereen is blij, voor sommigen lijkt de wereld te vergaan.

Drie soorten reacties

Wie voor de informatie over de nieuwe regels voor het online shoppen buiten de EU kijkt naar de reacties bij een bepaald tech blog ziet drie verschillende reacties. Een groep denkt dat het meevalt. De Chinezen zullen zich niet aan de regels houden, er komen sluiproutes of de EU stelt het weer uit. De tweede groep maakt de rekensom en schat in dat het wel/niet lonend kan zijn iets in Azië te bestellen. Er is ook een groep die de handdoek in de ring gooit. Nooit meer iets in China bestellen, want de lol is er zo wel van af.

Onmogelijk gemaakt

Die laatste groep heeft het idee dat een hobby, tijdverdrijf of nevenberoep onmogelijk wordt gemaakt. Ze zien dat een zakje schroeven van € 0,99 factor vijf duurder wordt. Dan is de lol er wel snel van af. Daarbij wordt voor het gemak over het hoofd gezien dat mini bestellingen tot nu toe schrikbarend goedkoop waren. Ieder weldenkend mens moet zien dat die berekende verzendkosten in geen verhouding staan tot het aantal handelingen dat hier nog in Nederland nodig is om de zending bezorgd te krijgen.

Snel bestellen

De twee laatste groepen geven aan dat ze nu nog snel bestellen voor het nieuwe tijdperk ingaat. Die gedachte is begrijpelijk. Nog voor de accijns omhoog gaat sigaretten kopen of de tank volgooien is iets vergelijkbaar. Uiteraard is ook hier nog een korte inventarisatie ronde gedaan. Is er nog iets nodig uit het Verre Oosten?

Weinig veranderingen

Het antwoord was positief, dus nog snel is een bestelling gedaan om een defecte verloopplug te vervangen. Bij het betalen viel op dat dit soort micro bestellingen al geruime tijd niet meer waren geplaatst. Dat was reden de online aankopen van de afgelopen jaren nog eens te bekijken. De helft van het bestelde “klein grut” komt gewoon van webshops in de EU. Grotere zaken die online zijn besteld komen uitsluitend uit de EU. Wat dat betreft zal er hier door de nieuwe regels voor btw en invoerrechten per 1 juli weinig veranderen.

(edit: extra link naar pagina met uitleg van de Nederlandse belastingdienst)