Alle ex-klanten zijn voor N26 terroristen en criminelen

De startup bank N26 is de afgelopen weken in de Duitse pers gedegen onder vuur genomen. De directe aanleiding was de onmogelijkheid van klanten waarvan de rekening was gehackt de bank te benaderen. De Banktoezichthouder heeft schijnbaar ingegrepen om N26 in beweging te krijgen. Nu is er een andere toezichthouder die N26 het vuur aan de schenen legt.

AVG

Zoals al elders is geschreven: de pers is gaan spitten. Daarbij komen kleine en grotere missers van de bekendste loot aan de Duitse Fintech boom naar buiten. De melding die nu voor ophef heeft gezorgd is ernstig. Opmerkelijk is dat heel erg wordt gewezen op de AVG/GDPR al kader waarmee de bank de mist is gegaan. Iedereen die de impact van onjuist getroffen maatregelen kent weet dat dit de deur openzet voor nog meer overlast voor de personen die hier het slachtoffer van zijn geworden.

ex-Klanten zijn terroristen

Naar nu is bekend geworden heeft N26 “enige tijd” de wettelijke verplichting tot het aanhouden van een zwarte lijst met klanten verdacht van witwassen en het ondersteunen van terrorisme opzettelijk verkeerd toegepast. Op deze lijst zijn alle namen belandt van klanten die de rekening bij N26 hebben opgezegd. Aangezien de blacklists gedeeld moeten worden met bepaalde overheidsinstanties moet worden gevreesd dat van een groot aantal Duitsers de gegevens in overheidsdatabanken zijn beland.

Ongeloofwaardig

De reden die N26 heeft gegeven voor deze ongekend ernstige fout is, dat het bedrijft niet beschikte over een manier ex-klanten te registreren. Het argument is ongeloofwaardig, het gaat immers om een Fintech die claimt IT maximaal in te zetten voor de processen en daar meer mensen voor te alloceren dan andere diensten (wat weer de oorzaak is voor de boven genoemde tekortkoming).

Boetebesluit

De Berlijnse privacytoezichthouder heeft volgens Das Handelsblatt N26 de oren gewassen en er loopt nog een boetebesluit procedure. Dat lijkt mij volkomen terecht. De bank heeft klantdata verkeerd behandeld en daardoor is een onbekend aantal records gelekt (!) naar overheidsinstanties.

Rechtszaak

Toch zou het beter zijn de zaak ook vanuit ex-klant perspectief te bekijken. De zekerheid, onterecht, te zijn aangemerkt als een terrorist of witwassende crimineel op grond van bewuste falende procedures moet worden gepareerd met rechtszaken tegen N26. Het gaat dan niet om het “herstellen” van een AVG fout, wel om de imago en reputatie schade. Ook als nog niet bekend is of die reeds negatieve consequenties heeft gehad.