Campagnes op het ijs
Dat adverteren en promoten tijden een pandemie weinig logisch is spreekt voor zich. Vorige maand werd hier gewezen op de impact hiervan op de uitgevers. Die zagen tot 80% van de advertentie inkomsten verdampen. Overal ter wereld is door de grote adverteerders aan de noodrem getrokken. Campagnes voor alle mogelijke goederen en diensten zijn op het ijs gelegd.
De meeste aandacht is tot nu toe uitgegaan naar de plekken waar de advertenties verschenen. Dat zijn de uitgevers van tijdschriften en kranten. Maar promoties en advertenties zijn ook zichtbaar in bioscopen, shoppingmalls en voetbalstadions. Los van het feit dat die plekken waarschijnlijk allemaal gesloten zijn en daardoor inkomsten verliezen. Voor adverteerders en de reclamebureaus zijn deze interessante locaties onbereikbaar. Als ze wel weer geopend worden zijn de bezoekersaantallen waarschijnlijk een fractie van wat vroeger gangbaar was. Dan kan de kosten/baten analyse voor werving op die plek dus in de prullenbak.
Wat ook naar het ronde archief kan is elk plan dat gebaseerd is op sponsoring. Events die veel bezoek trekken blijven vooralsnog onmogelijk. Dus daar sponsorgeld in stoppen is zinloos. Zelfs het verzorgen van bedrukte shirts van een lokale korfbal vereniging roept vragen op. Niemand weet precies wanneer de sportzalen weer open gaan en wanneer er wedstrijden gespeeld kunnen worden.
Duitsland
Wat dat laatste betreft is de situatie in Duitsland op dit moment wel interessant. Daar is het voetbal weer hervat, maar dan wel zonder publiek. Of adverteerders daar echt blij mee zijn is nog niet bekend. De tv kijkers krijgen de banners, borden en shirtreclame te zien, maar omgeven door een leeg stadion maakt dat mogelijk minder indruk.
Duitsland is ook om nog een andere redenen interessant. De reclamesector, verenigd in de ZAW – Zentralverband der deutschen Werbewirtschaft – heeft de regering opgeroepen bij het conjunctuurprogramma ook aan deze reclamebranche te denken. Er zijn schijnbaar 900.000 mensen werkzaam en die hebben ook recht op steun vindt de ZAW. Wat deze club allemaal van Berlijn verwacht is niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is dat men bepaalde ideeën heeft die vragen oproepen. Het citaat:
Es muss sichergestellt sein, dass geplante Regelungen, die hemmende Wirkung entfalten, aussortiert werden
doet vermoeden dat de reclamesector het Corona virus aangrijpt om onder wetgeving uit te komen. Concreet genoemd wordt de Datenschutzregulierung. Dat is opvallend, hondsbrutaal en vooral ook weinig sympathiek.