ADHD medicatie sluit deelname wegverkeer uit

De rechtbank in Koblenz heeft een maand geleden geoordeeld dat deelname aan het wegverkeer niet kan met  ADHD medicatie. Dat klinkt logisch, want het medicijn bevat amfetamine.

Tijdens een routinecontrole door de politie valt het gedrag van een automobilist op. Hij vertoont “drogentypische Ausfallerscheinungen“. De man heeft weinig controle over zijn lichaam en de pupillen zijn vergroot.

Net zoals in Nederland, waar de amfetamine gehalte lager dan 12 microgram per liter moet zijn, mag de Duitse politie controleren op de aanwezigheid van dit soort stoffen in het bloed. Een test geeft aan het amfetamine gehalte in zijn bloed te hoog is. Als verklaring geeft de persoon aan dat hij voorgeschreven medicijnen tegen ADHD gebruikt.

Rechtbank Koblenz

Op basis van de bloedtest wordt zijn rijbewijs ongeldig verklaard. Daar wordt protest tegen aangetekend en daarmee komt de zaak voor de rechtbank in Koblenz. Het vonnis laat weinig ruimte voor twijfel. Amfetamine staat op de lijst van harde drugs. Dat het deel is van een voorgeschreven medicijn heeft geen invloed op die status. Evenmin is het van belang of de persoon het medicijn een keer heeft ingenomen of dat vaker doet. Dus het rijbewijs is terecht ongeldig verklaard.

Simpele zaak, maar…

Simpele zaak, maar wel een die nog een staartje zal krijgen. Hoe deze persoon zijn rijbewijs nog kan terugkrijgen is namelijk iets waar de rechter geen uitspraak heeft gedaan. In Duitsland gelden hier pittige regels voor. Er zal een medisch onderzoek moeten plaatsvinden en de kosten daarvoor heeft de gedupeerde voor de volle 100 procent zelf te dragen.

Vragenlijst

Het is in dit geval de vraag of dat onderzoek zinvol is. Als hij namelijk de medicijnen echt nodig heeft dan is het onderzoek na het invullen van de verplichte vragenlijst vooraf al klaar. Met een negatieve uitkomst wel te verstaan. ADHD en het wegverkeer is in dit geval een onmogelijke combinatie. Die vragenlijst is er ook bij eerste rijexamen. Dat roept de vraag op of de medicatie pas na het behalen van het rijbewijs is voorgeschreven en of de huisarts wel heeft verteld dat deze medicatie niet te combineren is met deelname aan het wegverkeer.