Adblock Plus is legaal en dat is goed

Afgelopen donderdag namiddag werd een vonnis gepubliceerd waarmee de rechter in München de klachten van drie online advertentie bedrijven tegen Adblock Plus afwees. Het is een zaak die belangrijk genoeg is hier te worden genoemd.

In Duitsland wordt volop gestreden tegen Adblock Plus (en minder tegen de andere adblockers). Bijna alle uitgevers en mediahuizen zijn op enige wijze betrokken bij een juridisch en politiek spel waarbij het hard wordt gespeeld. De druk op de politiek blijft vooral in het duister, maar geeft aan dat echt alle middelen worden ingezet. Logisch ook wat adblockers zijn slecht voor de business van dit soort ondernemers. De juridische strijd is wat makkelijker te volgen, elke kort geding en hoger beroep wordt breed uitgemeten door voor- en tegenstanders.

Met het vonnis in München hebben drie vooraanstaande partijen in hoger beroep bakzeil gehaald. De Sueddeutsche Zeitung is een van de grootste kranten titels in het land, IP- Duitsland en ProSiebenSat zijn uitbaters van alle mogelijke advertentie kanalen, waaronder online. De door hen gehanteerde argumenten dat advertenties nodig zijn voor de “kostenloze” online presence, dat het blokkeren daarvan de business op ongeoorloofde wijze schaadt en dat Eyeo door geld te verlangen voor whitelisting een illegale horde opwerkt zijn allemaal van tafel geveegd. Dat is goed nieuws.

Wat echter wederom minder goed is dat ook nu weer op geen enkele wijze het argument pro adblockers is genoemd. Adblockers zijn noodzakelijk om besmetting door malware te voorkomen. Zolang uitgevers zich achter schimmige advertentie bemiddelaars verschuilen en aan die kant niemand zich verantwoordelijk voelt voor een veilig internet is adblocken gewoon een must. Dat in dit hoger beroep, maar ook alle andere zaken in Duitsland, dat argument niet wordt gebruikt blijft verbazen.

Share: