Absurde betalingsmethode in Duitsland onder vuur

vrouwe-justitia180180We mogen ons in Nederland gelukkig prijzen met de redelijk doordachte en veilige methoden om rekeningen te voldoen. Voor de meesten is dat aanbod door handelaren een commodity waarvan geen afstand gedaan zal worden.

De keren dat er gemopperd wordt over betalingsmethoden zijn het vaak door de bijkomende kosten die aanleiding zijn voor rants en processen. De bekend/beruchte lowbudget airlines weten inmiddels dat ze daar aan het korte einde trekken. Je zou verwachten dat dit ook elders in de EU het geval is, dus keuze in manieren van betalen en geen fratsen met kleine lettertjes.

Uitgerekend in Duitsland zien we nu door een vonnis een hele rare constructie in de schijnwerpers staan, eentje die zo absurd is dat ik me niet kan voorstellen dat zoiets in Nederland kan. Het gaat om de klacht van de VZBV (Bundesverband der Verbraucherzentralen e.V.) tegen de Duitse Spoorwegen. De laatste adverteerde op een prijsvergelijkingssite en bood daarbij de mogelijkheid de tickets online te bestellen en te betalen. Voor het afreken met een CC werd 12,90 Euro aan kosten berekend. Als enige alternatief was er de Sofortüberweisung. Dit is een betaling via een derde partij, Sofort AG, die lijkt op iDeal. Maar Sofort kijkt wel direct naar andere bankdata, zoals saldo van de laatste 30 dagen en gekoppelde rekeningen. De gebruiker van de dienst wordt hierover niet geïnformeerd (citaat: “Hierbei handelt es sich um besonders sensible Finanzdaten, die auch zur Erstellung von Persönlichkeitsprofilen genutzt werden könnten.”) Kortom DB werkt samen met een partij die in het geniep profielen opbouwt. Door de hoge kosten voor CC betalingen worden klanten feitelijk gedwongen zijn privacy op te geven (“….diesem hochsensible Daten übermitteln zu müssen.”). De rechter oordeelde dat die constructie onredelijk (“unzumutbar”) was en dient te worden gestaakt.

Voor de goede orde het verschijnsel Sofortüberweisung mag van deze rechter blijven bestaan, maar het kan niet doorgaan voor het enige kosteloze alternatief voor de CC. Gelet op de ophef die met deze zaak is ontstaan en de mediacampagne die VZBV geheid zal gaan voeren zal het marktaandeel van de Sofortüberweisungen denk ik niet heel snel toenemen, en dat is maar goed ook.

Share: