32bits software op de helling

Van het weekend is hier op de laatste computer nog even snel de 6.2 versie van Libre Office gezet. Bij alle andere systemen was de 64bits versie al aangepast. Wat restte was een knutselsysteem dat nog alles doet met 32bits.

De afgelopen twee jaar zijn de systemen voor hier en onderweg allemaal voorzien van een of meerdere 64bits OS’en. Op een paar applicaties na is die overstap geen probleem geweest. De enige mainstream 32bits applicaties die nu nog draaien zijn Thunderbird mail en een MS Office cliënt. Als quasi exoot is er nog een WireShark 32bits in gebruik, want de 64bit blijft te buggy. Dat kan overigens ook met de hardware te maken hebben, want de ondersteuning voor tablets en smartphones is een enorme MS ergernis.

Dat 32bits applicaties richting EOL opschuiven is onvermijdelijk. De meeste moderne CPUs en moederborden en videokaarten begrijpen echt niets meer van 32bits. Die trend is al meer dan een jaar zichtbaar. Dat Windows 10 nog als 32bits leverbaar is heeft me altijd verbaasd. Echt logisch is het niet, maar er zijn waarschijnlijk nog genoeg applicaties in omgevingen 64bits onhaalbaar is die MS niet te hard wil schofferen.

Bij Debian is dat een ander verhaal. De nieuwste veries worden alleen nog maar als 64bits aangeboden als auto update. 32bits gebuikers moeten dat handmatig doen. Voor LO is de EOL van 32bits voor Linux nu bereikt.

Binary Linux x86 (32-bit) releases will be demoted. There will be no Linux x86 builds produced by TDF after 6.2. This does not mean that Linux x86 compatibility will be removed. (bron)

Zo’n omgeving heb ik gelukkig niet onder mijn hoede. De overstap van 32bits naar 64bits is volgens een strak plan gegaan en er was geen haast mee. Nu – op het fröbel systeem na – alles 64bits draait levert dat een direct waarneembaar voordeel. Nog maar 1x de software downloaden per OS soort scheelt tijd en opslagcapaciteit.

De eerste delen van de 32bits software collectie die definitief verwijderd worden zijn al geselecteerd. Net als indertijd toen de W95 en W98 software compleet EOL werd verbaas ik me er ook nu weer over hoeveel opslagruimte dat kost. Toen ging het om een dozijn gigabytes en een forse stapel cd roms. Het dumpen van 32bits software levert weinig fysieke archiefruimte op. Zoveel cd roms zijn er niet meer. Maar in harde schijf capaciteit is het indrukwekkend. Letterlijk tientallen gigabytes die gewist gaan worden.

Share: