2020 – een jaar met investeringshypes, IPO’s en overheidsingrijpen

Opmerkelijk 2020Ondanks de Civod-19 pandemie waren er in 2020 IPO’s en die waren allemaal te linken aan investeringshypes. Het jaar was om een andere reden ook nog interessant. We hebben niet eerder zo duidelijk overheidsingrijpen in de VRC waargenomen.

Met de lage rentestanden zijn particuliere en institutionele beleggers op zoek naar manieren het geld te laten werken. Men zoekt bijna wanhopig naar manieren om het geld te kunnen investeren. Normaal zijn er IPO’s. Dit jaar was de spoeling echter dun. Eind 2019 had WeWork voor miljarden naar de beurt moeten gaan. Dat had in het kielzog geheid meer gelijkende bedrijven op de radar van investeerders doen verschijnen.

WeWork omslagpunt

WeWork bleek echter een zeepbel van ongekende omvang. Over die puinhopen is al eerder geschreven. Het blijft echter een belangrijk incident omdat het min of meer geldt als een omslagpunt. Sindsdien zijn nagenoeg alle investeringshypes als een nachtkaars uitgegaan.

Er bleven in 2020 maar weinig sectoren interessant voor beleggers. Farma was natuurlijk top of mind. De prijskaartjes die daar aan hangen maken de bedrijven minder interessant. Daarnaast is de gevestigde orde, met de meeste research capaciteit, al lang beursgenoteerd. Voor VC’s en andere investeerders is dat dus geen logische bestemming.

IT sector

In de IT sector is er nog steeds sprake van veel kleine, jonge, veelbelovende bedrijven. Op zoek naar geld om tot volwassenheid te komen, zijn dat gewillige slachtoffers van investeerders zoals VC’s. De werkwijze van die groep komt altijd neer op het oppompen van de omzet. Het einddoel is of aansturen op IPO’s of het aantrekken van nieuwe investeerders om de hete aardappel over te nemen. Dat is dus het creëren van investeringshypes.

Waartoe dat heeft geleid in de IT sector kunnen we makkelijk zien. Van de ooit 80 storage start-ups is nog maar de helft over. Een aantal partijen is verdwenen, zonder dat het iemand is opgevallen. Storage was een tijd lang hot, maar de geldgevers zijn sinds een paar jaar meer geïnteresseerd in security. Datto, SolarWinds en nog een paar hebben laten zien waar dat toe kan leiden. Het wordt dan ook ondertussen tijd de vraag te stellen of dit type investeerders en hun werkwijze wel geaccepteerd kan blijven worden.

Overheidsingrijpen VRC

De vraag wat acceptabel is als het gaat om investeringshypes en IPO’s is dit jaar snoeihard beantwoord in de VRC. We zien daar sinds november overheidsingrijpen bij de IPO van een bedrijf uit de stal van Alibaba. Maar dat is nadrukkelijk niet het enige. De weigering nog geld te stoppen in semi overheidsbedrijven met betalingsachterstanden is ook een vorm van overheidsingrijpen. China ziet zich gedwongen om op meerdere plekken hard aan de rem te trekken.

Volgend jaar wordt die markt extra boeiend. Want de Beijing heeft gehint de vermeende te grote macht van Alibaba en Tencent verder te willen indammen. Daarbij komt dan de Amerikaanse wetgeving die het Chinese bedrijven moeilijk maakt aan een NYSE of NASDAQ notering te komen (link).

Share: