2016 – online fraude is er in alle soorten en vormen

Bij online fraude zal vanzelf worden gedacht aan mails die gouden bergen beloven of websites met aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. De grens tussen oplichting en fraude kan bij die gevallen vaag zijn, helemaal in de B2B context. Het klinkt voor een outsider ook best abstract: frauderen via websites. Toch is het iets dat bestaat en 2016 heeft meerdere gevallen laten zien waarbij dit aan de orde is.

Om met de ontkenning te beginnen: dat op BOL.com vuurwerk wordt werd verkocht is geen fraude. Het is het faciliteren van een soort transactie dat bij wet is verboden. Dat de boekenverkoper (net als Marktplaats trouwens) met een slap excuus komt omdat het lastig is alle aanbieders te controleren is ook geen fraude. Het is wel een houding die aantrekkelijk maakt voor fraudeurs om die platformen te misbruiken.

Exact dat is namelijk het type online fraude dat het afgelopen jaar in Duitsland (en ook elders in de EU) een dergelijk grote omvang heeft aangenomen dat het niet meer onder de radar blijft. Spil in het geheel is Amazon (meer nog dan eBay!). De Amerikaanse boekenverkoper exploiteert een verkoopplatform zoals Marktplaats en BOL dat ook in Nederland doen. Platform is meer dan de website, de fysieke opslag van goederen, inpakken et cetera is ook deel van de service. Wat op ongekend grote schaal gebeurt is dat handelaren (er wordt geschreven dat het vooral om Chinese handelaren gaat, maar wie goed zoekt ziet dat er ook andere groepen zijn) de warehousing van Amazon in Duitslang gebruiken om vandaar uit de Duitse markt te bedienen. Logistiek is dat begrijpelijk.

Echter, de ondernemers handelen dan feitelijk vanuit Duitsland, moeten daar dus ook BTW afdragen en dat kan alleen als ze een Duits BTW nummer hebben. Heise en Handelsblatt (screenshot van achter betaalmuur, Stern vat het aardig samen) hebben daar aandacht aan besteed en geconstateerd dat dat vaker niet dan wel het geval is. Duizenden (!) handelaren op Amazon zouden zo de fiscus benadelen.

Simpel uitgedrukt: als je op Amazon iets besteld dat in een Europees Warehouse ligt is er gerede kans dat er of geen BTW over de aankoop wordt gerekend of dat de handelaar geen BTW afdraagt. In beide gevallen is er sprake van fraude.

Het excuus van Amazon, dat het niet verantwoordelijk is voor de mores van de handelaren is erg voor de hand liggend. Het bedrijf, dat zelf al de status van fiscale vluchteling heeft, weet dat dat verhaal makkelijk te doorprikken is. Ten eerste is in het VK al bij wet geregeld (om de fraude in te dammen) dat Amazon en eBay aansprakelijk zijn voor de handelaren die het op de platformen toelaat. Het ligt in de lijn der verwachting dat die regel ook elders in de EU gaat gelden. Daar zit Amazon niet op te wachten, want dat leidt tot het wegvallen van duizenden (!) handelaren en daarmee inkomsten van Amazon. Tweede punt: er is in meerdere EU lidstaten iets als ketenaansprakelijkheid. Over die as kan Amazon ook heel goed worden aangepakt.

Share: