2016 – het eigen machinepark, annex IT en andere gadgets

Meest opvallende en beschreven verandering het afgelopen jaar was het uitfaseren van een HTC smartphone en het her-introduceren van een Motorola. Na drie verschillende HTC toestellen weer terug bij Motorola. Goede keuze, (bijna) niets te klagen.

Minder opvallend, maar daarom niet minder belangrijk het upgraden van de eerste computer die hier van HDD overging naar SSD. 120GB voor de schijf waarop het OS draait, dat kan maar echt veel ruimte bleef er niet over terwijl de mailcliënt gestaag in omvang groeit. Met de lage prijzen voor SSD was de stap naar 240GB ook nog eens extra aantrekkelijk. Ook geen moment spijt van.

Andere aankopen of ingrepen waren de aanschaf van een nieuwe muis. Best lastig iets te vinden dat voor linkshandig gebruik geschikt is. Alles van Microsoft viel af, de Logitech M560 is niet voor linkshandigen gemaakt, maar de vorm is symmetrisch en daarmee goed bruikbaar. De twee knoppen die voor mij aan de verkeerde kant zitten softwarematig uitgezet – ik mis ze niet. Een bestaand toetsenbord (Logitech Wave) dat in het verleden problemen gaf in een dolle bui uit elkaar gehaald, grondig gereinigd en met wat extra plastic stroken stabiel gekregen. Dat is nu een heel fijn, niet wankelend, klopbord.

Helemaal los van de werkomgeving, maar wel gerelateerd aan werk; de aanschaf van een koffiebonenmaler. Met de malingen die Simon Levelt leverde kon de Ascaso Espressomachine steeds minder goed overweg. Te grof of te fijn. Te grof zelf na-malen in een +30 jaar oude maler lukte wel, maar een echte oplossing vond ik het niet. Niet in de laatste plaats omdat die maler vooral voor kruiden wordt gebruikt. Te fijne maling is een drama, dat geen verdere uitleg nodig heeft. De oplossing was de aanschaf van een Graeff CM800.

Het duurde even eer de juist verhouding maalgraad – gewicht was gevonden. Dat is een combinatie die per bonensoort ook nog eens verschilt. De combinatie van stand 8 + 7 gram of 7 + 7 lijkt voor de twee meest gebruikte soorten het beste resultaat te leveren. Het resultaat is sowieso beter dan in de winkel gemalen bonen.

Share: