120GB voor minder dan 18 Euro

Dat het prijsverloop van IT componenten een grillig verloop kent zal de lezer bekend voorkomen. Grafische kaarten, geheugenmodules, CPUs en harde schijven hebben afgelopen jaren absurd hoge prijzen gekend. Voor SSDs zijn we op dit moment de voorlopige dieptepunten.

In najaar 2013 werd hier een 120GB SSD gekocht. In ruil voor net geen 80 Euro kon een exemplaar van Kingston worden meegenomen. Dat was toen een scherpe prijs. De fabrikant had net een nieuwe serie gelanceerd, dus de oude voorraad moest nog snel worden gedumpt. Daarom werden de modellen met 60GB en 120GB met 10 en 20 Euro afgeprijsd. Dat leverde een acceptabele prijs per GB op, lager ook dan die van de grotere SSDs (256GB was toen de top).

Exploderende prijzen

Na 2013 is de prijs voor SSDs een paar keer rap naar boven gegaan. Of de marktverkrapping onafwendbaar was of dat hier sprake was van georkestreerde manipulatie door het handjevol producenten, daarover verschillen de meningen. Dat in die periode de marges van de drie grootste fabrikanten explodeerden is  daarentegen een duidelijke hint.

Per medio 2018 is de prijs van SSDs dan weer de andere kant uitgegaan. In plaats van marktverkrapping is er aantoonbaar sprake van een overschot. Het aanbod is te groot en de vraag is te gering. Dat eerste is de schuld van de producten (de bekende varkenscyclus), het laatste heeft met tal van factoren te maken. De handelsoorlog tussen de VS en de VRC is er daar een van.

Dumpprijzen

Waar dat toe leidt is dat minder gangbare modellen, dus de voorlaatste series, SSDs tegen absurd lage prijzen worden aangeboden. Vorige week zag ik een 120GB voor nog geen 18 Euro worden aangeboden. Een USB stick van die capaciteit is amper goedkoper! 64GB SSDs worden inmiddels een zeldzaamheid. Als je naar de huidige prijzen kijkt zullen de 120GB en 128GB modellen binnenkort ook verdwijnen, want met die prijzen blijft er geen marge meer over voor elke schakel in de distributieketen.

Share: