Dat laatste lijkt door een bericht in De Standaard van afgelopen zaterdag sterk te moeten worden gerelativeerd. Niet minder dan 1 miljoen creditcards zijn namelijk afgelopen jaar geblokkeerd. Dat zijn kaarten uitgegeven door Belgische instituten aan bewoners van het land.
1 miljoen is een enorm hoog aantal, want de groep Belgen die een of meerdere kaarten heeft is maximaal 9 miljoen zielen groot. Is dan echt 1 op de 9 Belgen het slachtoffer van fraude? Nee, zo erg is het gelukkig ook weer niet.
Hoewel erg, in 66% van de gevallen wordt de kaart geblokkeerd, omdat de Belg melding maakt van vermissing. Dus weer even rekenen maximaal 9 miljoen kaarthouders (iedereen tussen de 18 -100 jaar) verloren in 2010 ruim 685.000 creditcards. Wederom een onvoorstelbaar groot aantal.
Het lijk mij echt sterk dat de cijfers kloppen, als de gemiddelde Belg echt zo slordig is, dan is het mij een raadsel waar al die kaarten blijven. Zouden soms riolen en afvalbergen de locaties bij uitstek zijn om een Belgische creditcard te bemachtigen? Fijn om te weten voor iedereen die zich bezighoudt met ID fraude.
Apropos afvalberg, over verspilling gesproken. Elke jaar 685.000 kaarten opnieuw uitgeven is niet alleen een kostenpost die ergens moet worden gecompenseerd. Het is ook weer een aardige hoeveelheid plastic die in omloop wordt gebracht en schijnbaar op een onjuiste wijze wordt gerecycled.