Categories
Social Links

Sneller, zuiniger …. nu alleen nog stiller

Om veilig met een Windows computer online te gaan is het nodig die te voorzien van beschermings software. Daartoe worden in ieder geval gerekend een firewall, virusscanner en incidenteel nog software om adware te detecteren.

Deels is deze software inbegrepen bij elke moderne windows versie, andere componenten kunnen los worden aangeschaft. Mits goed geïnstalleerd, geactiveerd en regelmatig geüpdatet leveren zij een zekere mate van bescherming, waardoor het surfen, e-mail, chatten en dergelijke minder risicovol wordt (meer tips).

De software heeft daarmee een duidelijke taak en voordeel. Er is echter ook een nadeel, van dit soort programma’s wordt een computer niet sneller en met name de periodieke – bij voorkeur tenminste 1x per week – scans op ongewenste indringers kan veel tijd kosten.

Dat laatste speelde bij mij tot dit weekend ook een rol. De Windows pc waarop ik mijn zakelijke activiteiten verricht – en dus onmisbaar is – werd steeds langer in beslag genomen door scans. De laatste volledige week scan op virussen in geheugen en op de harde schijven duurde 5:20 uur. Dat is dus ruim een halve werkdag, niet langer acceptabel.

Maar niet getreurd, ik heb een nieuwer systeem met een dualcore processor – in plaats van de oudere met een enkele core processor – klaar staan. Kwestie van boekhouding, mail en andere werktoepassingen over zetten, printer aansluiten en een 3 jaar jonger kantoorsysteem neemt alle taken over.

De eerste grondige wekelijkse scan is inmiddels achter de rug. Het hele systeem was nog maar 2:45 uur bezet. Een aanzienlijke verbetering, waarbij nog vermeld moet worden dat de harde schijf groter is dan in het vorige systeem.

Naast sneller scannen, gaat ook het multitasken en openen van applicaties als open office stukken vlotter. Groot winstpunt is tevens, dat het stroomverbruik beter in de hand te houden is, want de processor ondersteunt energie besparingsstanden.

Enige dat nog verbetert dient te worden is het geluidsniveau, maar dat is wellicht een kwestie van de stock cpu fan vervangen voor een ander exemplaar.

Edit: na het schrijven van deze post schoot me te binnnen, dat ik de bios gereset had. Daar zitten ook mogelijkheden de cpu fan te regelen. 1 minuut werk en het is weer zalig rustig.

Comments are closed.