Categories
Social Links

Nog een e-mail adres?

Ik meen redelijk bekend te zijn met het verschijnsel social-networks. Zowel de oorsprong als het gebruik van deze diensten hebben weinig geheimen voor mij. Daarmee is niet gezegd dat ik van elk social-network gebruik maak. Alles behalve dat. Van Linkedin maak ik trouw en enthousiast gebruik. Plaxo doe ik er een beetje bij en alle overige initiatieven laat ik links liggen.

Facebook is voorbeeld van een social-network die ik nadrukkelijk links laat liggen. Vanaf het begin volg ik de organisatie en ik ken dan ook alle complot ideeën over welke partijen erachter zouden zitten. En dat midden 2009 Russisch geld in Facebook is geïnvesteerd is natuurlijk prachtig voer voor alle complotdenkers.

Facebook verdient ook mijn aandacht, omdat ze men wel erg aparte ideeën heeft over gebruikersrechten en privacy. Maar ondanks dat alles, ik blijf ze van afstand volgen. Want als soort van marktleider zijn de ontwikkelingen waar ze mee komen vaak een voorbode.

Daarom ook mijn verbazing bij het bericht op Techcrunch dat Facebook serieus overweegt e-mail adressen te gaan uitgeven aan de leden. Wat is de toegevoegde waarde van nog een gratis webmail dienst? Je zou denken dat iedereen inmiddels wel is voorzien van tenminste een Hotmail, Yahoo en/of Gmail account.

Facebook denkt daar schijnbaar anders over. Ik vermoed dat het oude businessmodel van Microsoft dat voor het gebruik van de MSN chat dienst een Hotmail account “verplicht” was ze zeer aanspreekt. Tel daarbij op dat het runnen van een eigen maildienst het bedrijf op papier althans een hogere waarde geeft, want dan kun je gericht advertenties pushen en meer inkomsten genereren.

Dat laatste past bij de vaker geuite wens van de Facebook leiding. Want uiteindelijk willen ze het bedrijf naar de beurs brengen. Een streven waar opzich niets mis mee is. Maar ik heb zo mijn twijfels of men met dit soort uitbreidingen niet iets uit het oog verliest. Want hoe hoger de customer lock-in wordt, des te groter ook de kans dat de klant een andere lokatie verkiest. Wat dat betreft zijn juist social-network sites erg kwetsbaar.

Comments are closed.